Maailmassa on lukematon määrä tapoja hankkia lisätuloja päivätyön ohessa. Onko tavoitteenasi lisätulojen avulla kenties kerätä rahaa seuraavalle lomalle tai tehdä jokin suurempi hankinta? Vain mielikuvitus on rajana mitä kaikkea voit tehdä.

Töitä voi tehdä nykyään myös etänä, mikä laajentaa mahdollisuuksia tienata lisätuloja. Kotona tehtäviin töihin riittää pitkälti oma tietokoneesi ja puhelin (riippuu tietenkin mitä aiot tehdä). Kotoa käsin tehtävät työt säästävät aikaa matkustamiselta ja sitä pystyt tekemään töitä paljon joustavammin.

Lisätyötä tehdään myös paikan päällä, mikä on hyvin tavanomainen tapa tehdä keikkoja. Monesti harrastusten kautta tai tarpeettomien tavaroiden avulla moni löytää keinon lisätienestiin.

Jokainen tapa vaatii työpanoksen, joten rahan saaminen helposti ei aina onnistu. Jos sinulla on motivaatiota ja jaksamista, niin lisätulojen hankkiminen ei ole kohdallasi mahdotonta. Suunnitellessasi keinoa lisätuloon, kannattaa pohtia omat vahvuudet ja oppimishalukkuutesi, mitä kautta voit löytää myös uudenlaisia ideoita.

Päätyessäsi tarjoamaan ammattilaisena palveluita, kannattaa lisätulojen hankkimiseen tehdä työt kevytyrittäjänä. Näin verotukselliset ja taloushallinnon asiat menevät oikein. Kevytyrittäjänä laskutat tarpeesi mukaan ja maksat vasta sitten palvelumaksun, kun on laskutettavaa työtä.

Käy rekisteröitymässä etukäteen ilmaiseksi. Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun tarjoat työpanoksena palveluita.

Katso 15 ideaa lisätulojen hankkimiseen

Remontointi ja rakennustyö

Moni haluaa ehostaa kotiaan tai rakennuttaa pihalle jotain uutta. Osaajille on tämän tyyppisille projekteille kysyntää ja voit tehdä itsesi näkyväksi sosiaalisen median tai lehti-ilmoituksen avulla. Rakennusalan kevytyrittäjäksi on helppo ryhtyä Värväämön laskutuspalvelun kautta.

*Tiesithän, että kevytyrittäjän työstä yksityishenkilöt voivat tehdä kotitalousvähennyksiä.

Siivous ja pihatyöt

Perheet, joissa on kiireinen arki voivat kaivata apuja siivoamiseen. Etenkin osa vanhuksista tarvitsee siivoukseen tai raskaisiin pihatöihin apuja. Monesti syksyllä tarvitaan apua polttopuiden pilkkomiseen ja muuhun pihatyötön.

Lemmikkien hoitaminen

Jos eläintenhoitaminen on juttusi, niin kannattaa tarjota lemmikkien hoitoapua. Etenkin lomien aikana monille on vaikea antaa lemmikkiä jollekulle hoitoon.

Myös hevostenhoitoon ja muun karjan hoitoon voi tilat tarvita väliaikaista apua. Jos fyysisempi työ ei haittaa sinua, niin kannattaa miettiä tätä ideaa eläintenhoidossa.

liikunnanohjaaja & PT

Eri liikuntalajeissa voi toimia liikunnanohjaajana tai valmentaja. Harrastuspiireistä ja kuntosalien kautta saa liikunnanohjauskeikkoja, jotta pääsee kuntosalien liikuntaohjaajaksi, tulisi myös suorittaa kursseja siihen liittyen. Personal Trainerin työt voi tehdä osa-aikaisesti ja joustavasti. PT-työhön vaaditaan myös koulutus, jos sinulla energiaa ja kiinnostusta kehittää itseäsi ohjaajaksi – saat tätä kautta lisätienestiä.

Valokuvaus

Löytyykö sinulta silmää hyviin kuvakulmiin ja miljöisiin? Valokuvausta voi itse opiskella netistä ja ottaa ihan kurssejakin mukaan oppimiseen. Tietenkin välineistö ja ohjelmat ovat tärkeässä osassa työtä. Aloittamisen voi tehdä harrastuspohjalta ja laajentaa toimintaa keikkoihin.

Pop-up ravintola

Yksityishenkilönä voit harjoittaa Pop-up ravintolatoimintaa, jos tuottamasi elintarvikkeet ovat vähäriskisiä. Vähäriskisiksi luokitellaan leivokset, voileipäkakut, keitto- ja pataruoat.

Pakettiauton tai peräkärryn vuokraaminen

Moni kaipaa muuttoon ja muun tavaran kuljettamiseen pakettiautoa tai peräkärryä. Jos sinulla on ylimääräisenä pakettiauto, voit hyödyntää sitä vuokrausmielessä.

Tavat tienata rahaa kotoa

Käännöstyö

Oletko hyvä kielissä? Nimittäin moni verkkosivu ja yritys tarvitsee materiaaleihin käännöstyötä. Freelancer-kääntäjänä voit tarjota työpanostasi yrityksille hyödyntämällä alustoja, jonne voit jättää tarjouspyyntösi. Vaihtoehtoisesti voit liittyä kielitoimistojen ja mahdollisesti myös mainostoimistojen listalle.

Sisällöntuotanto

Timanttiselle sisällölle on aina tarvetta. Etenkin niille osaajille, jotka osaavat kirjoittaa asiantuntija-artikkeleita. Sisältöjä voit tarjota yritysten verkkosivuille, esitteisiin, asiantuntija-artikkelisivustoille ja sosiaalisen median kanaviin.

Webinaarit

Onko sinulle kenties joku erityisosaaminen, minkä voisit opettaa muille? Webinaareja on laidasta laitaan ja aihepiirejä ovat mm. hyvinvointi, oma talous ja erilaiset ammatilliset osaamiset. Webinaarin järjestäminen vaatii toki työkaluja hankittavaksi, jotta pystyt sellaisen pitämään.

Treeniohjelmat & hyvinvointivalmennukset

Jos sinulla on pätevyyttä treeniohjelmien tekoon tai muuhun hyvinvointiin liittyviin valmennuksiin: voisitko kenties tarjota osaamista verkossa?

Verkkosivujen tekeminen tai päivittäminen

Nykyaina tarvitaan aina entistä paremmat verkkosivut. Verkkosivujen rakentamisen voit oppia netistä, menemällä kursseille ja opetella niitä itse. Visuaalisesta silmästä on tässä työssä apua, kun halutaan rakentaa hyvän näköisiä sivuja.

Jotkut yrityksistä voi tarvita pelkästään päivityksiin ja lisäosien asentamiseen apua, jos ylläpitämiseen liittymät työt kiinnostaa, niin sen kautta voit saada hyvät lisätulot.

Influencerin työ

Youtuben kautta pystyy hankkimaan lisätuloja mainoksien avulla. Sopivan aihepiirin löytäminen videolle edes auttaa oman yleisön kasvamista, ja sitä kautta voit saada mainostuloja. Myös instagrammin kautta voi kasvattaa yleisöä ja saada sitä mainosyhteistyöhön liittyviä kuvioita aikaseksi. Mitä enemmän saat seuraajia, sitä enemmän mahdollisuuksia yhteistyökuvioihin voit saada. Monesti yritykset lähestyvät mielenkiintoisia somepersoonia.

Bloggaus

Yksi keino lisätuloihin voi olla bloggaaminen. Jos aihepiirisi on mielenkiintoinen ja saat paljon lukijoita säännöllisesti, voit blogin mainostulojen kautta saada pientä ansiota. Mainoksien lisääminen blogiin vaatii pientä teknistä työtä, mutta oppimishalukkuudella se ei ole mahdottomuus.

Taloushallinnon assistentti

Osa yrityksistä, etenkin pienet yritykset tarvitsevat väliajoin apua taloushallintoon ja kirjanpitoon. Jos sinulta löytyy koulutusta ja osaamista, voit ihan hyvin tarjota apua väliaikaisiin tarpeisiin. Taloushallinnon työtä voit tehdä ihan hyvin etänäkin. Tarve avulle voi löytyä myös hyvinkin läheltä, esimerkiksi harrasteseurojen tai tuttavien yrityksestä.

Kevytyrittäjyys soveltuu lisätulojen laskutukseen

Jos tarjoat palveluita, kannattaa hoitaa työn laskutus kevytyrittäjänä Värväämön laskutuspalvelun kautta. Tällöin sinun ei tarvitse perustaa toiminnallesi yritystä ja verotukselliset asiat hoidetaan puolestasi asian mukaisesti. Maksettava tulo, jonka saat tilillesi, on nettotuloa. Huomioithan, että tavaroiden myyminen ja vuokraus ei sovellu kevytyrittäjyyteen.

Liity, jos yrittäjyys ilman omaa y-tunnusta sopii sinun tarpeisiisi

Moni on ryhtynyt kevytyrittäjäksi, sinunkin kannattaa koska:

✅ Ei tarvitse huolehtia verojen maksusta ja muusta byrokratiasta

✅ Voit toimia ilman Y-tunnusta yrittäjänä

✅ Ei kiinteitä kuluja kevytyrittäjyydestä: maksat silloin, kun on toteutunutta laskutusta

✅ Käytä palvelua silloin kun tarvitset – ei sido sinua mihinkään

Värväämön palvelumaksu veloitetaan vasta sitten, kun sinulle maksetaan palkkio. Palvelumaksun suuruus on 5 % laskutuksen summasta ja lisäpalvelumaksu 2,7 %.

Laskutuspalvelu Pooli on kevytyrittäjille tarkoitettu palvelu. Kevytyrittäjät voivat meillä toimia ilman omaa y-tunnusta, eli ilman oman yrityksen perustamista. Hoidamme taloushallintoon, verotukseen ja muuhun byrokratiaan liittyvät työt. Meiltä saat asiantuntevaa apua kevytyrittäjyyteen. Voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse tai puhelimitse, löydät yhteystiedot sivuiltamme.

Miten aloittaa lisätulojen hankinta?

Lisätulojen hankinta vaatii aitoa motivaatiota. Ilman pohjatyötä ja suunnittelua, lisätulojen saaminen ei välttämättä toteudu. Joissakin tapauksissa voit tarvita opettelua ja osaamisen kouluttautumista lisää, mutta jos olet valmis ammattilainen – on se huomattavasti helpompaa hankkia asiakkaita. Asiakkaiden etsiminen on ehkä se haastavin puoli. Asiakkaina voi sinulla olla yksityiset henkilöt kuin yritykset, tärkeintä on miettiä, miten lähestyt heitä. Potentiaalisia asiakkaita saattaa löytyä jopa omasta verkostostasi tai muusta tuttava piiristä.