Tällä kertaa Värväämön haastattelussa on rakennusalan kevytyrittäjä Markus Makkonen. Markus on toiminut rakennusalan hommissa jo 11 vuotta, vaikka onkin vasta 26-vuotias. Markukselta opimme, että kevytyrittäjyys rakennusalalla on monipuolista, ja se on myös oiva tapa tehdä lisätienestiä päätyön ohessa.

Miten päädyit rakennusalalle?

”Rakentaminen on kiinnostanut nuoresta pitäen. Koulussa puutyötunnit innosti ja isän kanssa osallistuin rakennustöihin jo ihan lapsena”, Markus miettii.

Markus on ammattinimikkeeltään rappaaja eli ulkoseinien pintakäsittelyiden ammattilainen, joka innostuu rakennusten julkisivurappauksista. Julkisivutyön ehdoton etu on se, että työt tehdään pitkälti kesällä – mikä ei ole alalla aivan itsestään selvyys.

Päivätyön ohessa Markus tekee omia projekteja kevytyrittäjänä. Keikkaa on tehty laidasta laitaan: terasseja, saunan rappausta, isoja ja pieniä huoneistoremontteja ja kattojen listoitusta. Omat projektit on helppo laskuttaa kevytyrittäjänä suoraan asiakkaalta, ja laskuttaa voi sekä organisaatioita että yksityishenkilöitä.

Paras myyntivinkkisi?

“Rakennusalan kevytyrittäjän etu on se, että asiakkaat saavat usein tehdyt työt kotitalousvähennyksiin. Se kannattaa tuoda myös itse esille työstä neuvoteltaessa potentiaalisen asiakkaan kanssa”, Markus vinkkaa.

Vinkkejä oman työn hinnoitteluun?

“Kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus työstä vaikka sähköpostilla, jotta osapuolet muistavat mitä oltiinkaan tekemässä. Se nimittäin yllättävän usein jää yllättävän epäselväksi. Sitten ei tarvitse jälkikäteen käyttää aikaa sen pohdintaan, mistä töistä tarkalleen oltiinkaan sovittu”

Markus suosittelee tuntihinnoittelua rakennusalan aloittaville kevytyrittäjille. Rakennusalan kevytyrittäjän näkökulmasta tuntihinnoittelu on keikkakohtaista hinnoittelua helpompaa. Suuren keikan projektin hinnan arvioiminen voi välillä olla haastavaa, sillä tuntimäärää on vaikea arvioida etukäteen, varsinkin uran alkuvaiheessa.

Laskuta oma projektisi kevyesti Poolissa!