Aloittelevalle freelancerille vinkit

Oletko pohtinut ryhtyväsi freelanceriksi? Jos olet, niin tulit oikeaan paikkaan tutustumaan aiheeseen! Keräsimme sinulle vinkkejä ja huomioita, ennen kuin aloitat freelancerin urasi.

Freelancer on henkilö, joka toimii yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä tai on ihka oikea yrittäjä, riippuen millä tavalla toimintaa on rakennettu. Freelancer voi tehdä töitä silloin kun haluaa ja hänellä on myös vapaus valita kenelle tekee ja miten paljon. Freelancer-henkilö toimii siis itsensä pomona ja hän voi valita itselleen kiinnostavimmat projektit työn alle.  Freelancerilla voi olla useita toimeksiantoja tai asiakkaita samaan aikaan. Freelancereita katsotaan lähtökohtaisesti oikeiksi yrittäjiksi.

Tyypillistä freelancerille on, että asiakkaat tulee löytää itse. Asiakkaat voivat koostua tuttavapiiristä tai muusta verkostosta. Freelanceriksi ryhdytäänkin usein vapauden ja mielenkiintoisten projektien vuoksi. Riippuen työstä, freelancerin töitä voi tehdä etänäkin ja jopa kansainvälisesti. Freelancereina toimivat yleensä graafisen alan ammattilaiset, valokuvaajat, esiintyjät, toimittajat, konsultit sekä kääntäjät.

Miten ryhtyä freelanceriksi?

Ainoaa oikeaa tietä aloittamiseen ei ole, mutta listasimme tähän alle mietittäviä asioita, jotka voivat mahdollisesti auttaa sinua eteenpäin urallasi.

Osaamisen kehittäminen ja tuotteistaminen

Ensimmäinen vaihe on tutkia osaamistasi. Voisiko osaamistasi toteuttaa freelancerin työnä? Jos osaaminen ei ole täydellistä, sitä voi aina täydentää. Voit esimerkiksi ottaa verkkokursseja tai etsiä tietoa verkostosta, miten voisit kehittää osaamistasi. Mikäli osaamista ei ole ollenkaan, sitä voi mahdollisesti opetella itsenäisesti! Sinulla voi olla mahdollisesti useammasta asiasta osaamista, niin miksipä et tekisi useampaa eri työtä?

Kun olet jyvällä osaamisestasi, seuraavaksi lähde tuotteistamaan osaamisesi. Mieti tarkkaan konsepti, mitä aiot tarjota, mihin hintaan ja miten toteutat sen potentiaalisille asiakkaillesi. Tämän lisäksi kannattaa miettiä paljon menee aikaa tarjoamaasi työhön, näin pystyt ennakkoon arvioimaan asiakkaallesi työsi keston ja hinnoittelemaan sen.

Jos sinulla on suosittelijoita ja työnäytteitä, niistä kannattaa tehdä kooste ja pyytää esimerkiksi referenssejä portfolioon tai verkkosivuillesi. Muista siis aina pyytää referenssejä aina kun olet suorittanut työsi loppuun – mitä enemmän referenssejä sitä helpompaa on myydä työtäsi uusille asiakkaille.

Asiakkaiden etsiminen

Selvitä mistä voisit mahdollisesti löytää potentiaaliset asiakkaasi. Löytyykö esimerkiksi tuttavapiiristäsi potentiaaliset asiakkaat vai omasta verkostostasi? Omia verkostoja ovat mm. entiset työpaikat, opiskelukaverit, yhdistys- tai harrastustoiminnan kautta tulleet tutut.

Vaihtoehtoisesti voit alkaa rakentamaan verkostoa, voit esimerkiksi liittyä alasi Facebook-ryhmiin ja etsiä sieltä vertaistukea ja apua. LinkedIn:stä voi olla tietyillä aloilla apua, voit hyödyntää kanavaa uusien potentiaalisten ihmisen kontaktointiin. Kun olet keksinyt keinon etsiä asiakkaat, on tekemisesi jo hyvällä pohjalla.

Yksi hyvä tapa on selata eri yrityksien verkkosivuja läpi ja pohtia mitä voisit tarjota heille ennen suoraa kontaktointia puhelimitse tai sähköpostitse. Kannattaa tutkia, millaista tarvetta yrityksellä voisi olla ja rakentaa siitä myyntipuheen, sekä tarjota avun, mikä toisi heille lisäarvoa.

Aloita hiljalleen

Onko epävarma olo, miten ura lähtee käyntiin? Ennen kuin irtisanot itsesi nykyisestä työpaikastasi, freelancer toiminta on turvallisinta aloittaa ihan alkuun sivutoimisena. Näin voit hiljalleen seurata miten urasi freelancerina lähtee käyntiin, jos tavoitteesi on työllistyä kokopäiväisenä freelancerina. Päätoiminen työ kuitenkin turvaa taloudellisen puolen. Freelancer-toiminta sopii tietenkin myös sivutoimiseksi työksi! Ennen kuin aloitat freelancerina sivutoimisesti, kannattaa varmistaa työnantajalle, että se sopii myös heille. Huomioithan, että kilpaileva toiminta oman työpaikan kanssa ei ole sallittua. Huolehdi myös siitä, että sinulta löytyy tarvittavat välineet työsi toteuttamiseksi.

Hinnoittele työsi oikein

Hinnoittelussa on hyvä huomioida sivukulut, mitä yrittäminen voi vaatia. Hinnoittele työsi siis järkevälle tasolle ja osaamisen kanssa samalle linjalle, sekä vältä liian matala hinta. Muiden freelancereiden hintoja voit tutkia heidän verkkosivuiltaan tai kysyä Facebook-ryhmässä. Kokemus on myös tärkeä osa hinnoittelua. Ota hinnoittelussasi huomioon myös arvonlisäverot ja ennakonpidätyksesi etenkin, jos aiot kevytyrittäjänä tehdä työsi. Jos freelancer-työ on päätyösi, niin ota myös huomioon lomapäivät hinnoittelussasi – silloin et saa palkkaa, kun ei ole työtä.

Tee kirjallinen sopimus asiakkaasi kanssa

Aina kun saat asiakkaan kanssa sovittua keikasta, suosittelemme tekemään sopimuksen kirjallisena, jotta molemmille osapuolille on selvää mitä on sovittu. Sopimuksessa tulee ilmi tuntihinta tai urakan hinta (jos toimit kevytyrittäjänä: sovi sisältääkö hintasi arvonlisäverot), työn laajuus ja mitä se tarkalleen sisältää? Mahdollisesti myös ehdot liittyen työhösi. Kun nämä asiat ovat kunnossa voit turvallisin mielin aloittaa työsi.

Valitse: oma yritys vai ilman yritystä?

Freelancerina voi toimia usealla eri tavalla, joko perustamalla oma yritys, toimia verokortilla tai tehdä työt kevytyrittäjänä. Yleisimmät muodot freelancerina toimimiseen ovat todennäköisimmin toiminimi tai kevytyrittäjyys.

Osa yrityksistä voi ottaa sinut töihin verokortilla, jolloin olet kuin palkkatyössä ja sinun ei tarvitse lähettää laskua työstäsi yritykselle. Tällöin asiakasyrityksesi huolehtii verojen maksuista ja työnantajan kulujen maksut. Monesti yritykset haluavat päästä helpommalla: maksaa vain lähettämäsi laskun työstäsi, tällöin yritysten ei tarvitse erikseen hoitaa verojen pidätystä ja työnantajamaksuja. Tämä on siis hyvin harvinainen tapa palkata freelancer, sillä suurin osa freelancereista toimii kuitenkin yrittäjinä.

Jos päätät perustaa oman yrityksen, tarvitset mahdollisesti oman kirjanpitäjän ellet itse hoida kirjanpitoa. Veroasiat kannattaa hoitaa hyvin alusta lähtien, ettei ikäviä yllätyksiä tule liiketoiminnasta kuten mätkyjä. Tästä helpompi vaihtoehto on kevytyrittäjyys, jolloin lähetät laskutuspalvelun kautta laskun ja palvelu hoitaa loput paperityöstä eikä oman yrityksen perustamista tarvita, sillä toimit kevytyrittäjäpalvelun y-tunnuksen alla. Huomioithan, että kevytyrittäjänä toimiessasi laskutettava työ on aina arvonlisäverollista.

freelancer

Kenelle freelancer-työ sopii?

Freelanceriksi voi ryhtyä useassa eri elämäntilanteissa ja sen voi aloittaa esimerkiksi opintojen, vanhempainvapaan tai päätyön ohella. Freelanceriksi ryhtyminen lisätienestin hankkimiseksi toimii myös hyvin. Freelancereita on monelta eri alalta. Yleisimmät ammatit ovat toimittajat, graafisen ja multimediatuotannon ammattilaiset, esiintyjät, valokuvaajat sekä konsultit.

Vaikka työssä saa paljon vapautta, on kuitenkin varauduttava etsimään jatkuvasti projekteja ja tehdä töitä sen eteen, että asiakkaita löytyy. Jos olet valmis tämän tyyppiseen työhön, olet taatusti sopiva henkilö freelanceriksi. Freelancer-työ vaatii jonkin verran yrittäjähenkisyyttä.

Kevytyrittäjänä aloitat nopeasti ja helposti

Nopein ja helpoin tapa aloittaa freelancerina on laskuttaa työt kevytyrittäjänä. Miksi? Sinun ei tarvitse perustaa yritystä tai toiminimeä ja maksaa siitä aloitusmaksu. Normaalisti yrittäjä huolehtii kirjanpidosta itse tai tilitoimiston kautta ja hoitaa verojen maksut ajallaan. Ollessasi myös yrittäjä, tulee sinun järjestää itsellesi laskutusohjelma ja huolehtia laskut mahdollisesti perintään asti. Tarvittaessa sinun täytyy rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, jos toiminta ylittää 10 000 euroa vuodessa. Kevytyrittäjänä ollessa näitä asioita ei tarvitse ollenkaan miettiä. Riittää, että toimitat verokortin kevytyrittäjäpalvelulle ja huolehdit YEL:n maksut, kun tulosi ylittävät YEL-vakuutuksen rajan. Huomioithan, että kevytyrittäjän laskuttama työ on arvonlisäverollista, joten huomioi tämä hinnoittelussasi.

Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä heti liittymällä ilmaiseksi Pooliin tai siinä vaiheessa kun asiakastyö on tehty ja laskutustarve tulee vastaan. Poolista ei tule kiinteitä kuluja vaan palvelumaksu veloitetaan, kun asiakkaasi on maksanut laskun. Voit myös vähentää palvelumaksut tulonhankkimismenoihin omassa verotuksessasi. Voit halutessasi tutustua hinnastoomme.

Aloittaminen onnistuu maksutta ja lopettaminenkaan ei vaadi toimenpiteitä, ellei ole työttömyysedun piirissä, tällöin tulee ilmoittaa TE:lle yritystoiminnan päättymisestä. Poolissa maksat silloin kun on laskutettavaa työtä, eli juoksevia kuluja ei sinulle tästä koidu.