Kevytyrittäjä ja ALV
Verotus on aihe, joka askarruttaa monesti. Tuleeko siis kevytyrittäjänä laskuttaa alv:t?
Arvonlisäverolle on useita ohjeistuksia, jopa alakohtaisia ohjeita. Lähtökohtaisesti kevytyrittäjä, joka toimii ilman omaa y-tunnusta laskuttaa työstä myös arvonlisäverot (alv. 24 %). Arvonlisäverottoman työn laskutus tulojen ollessa alle 15 000 euroa vuodessa onnistuu vain niiltä, keillä on oma y-tunnus (eli oma yritys).
Ollessasi kevytyrittäjänä ilman henkilökohtaista y-tunnusta, tulee työsi hintaan lisätä arvonlisäverot. Tämä johtuu siitä, että Verohallinto katsoo liikevaihdon yrityskohtaisesti ja kevytyrittäjät (ilman omaa y-tunnusta) laskuttavat yhteisesti laskutuspalvelun oman y-tunnuksen alla. Eli saman y-tunnuksen alla ei voi olla useita tulorajoja, vaan se katsotaan yhdeksi.
Jos tulosi on pientä ja sinulle on välttämätöntä laskuttaa työsi ilman alv:ta, kannattaa harkita oman yrityksen perustamista.
Poikkeus arvonlisäverossa tietyillä aloilla
Poikkeuksena arvonlisäveron laskutukseen on tietyillä aloilla esimerkiksi ryhmäliikuntaohjaajat ja taiteilijat voivat laskuttaa 10 % alv:llä työt. Laskulla tulisi myös kuvailla selkeästi, minkä tyyppistä työtä on tehty, jotta voit merkitä alaasi liittyvän arvonlisäveron.
0% alv:llä voivat laskuttaa mm.sosiaalihuollon ammattilaiset, esiintyjät ja rakennusalan ammattilaiset. Jotta voi laskutta 0 %: alv:llä tulee aina selvittää Verohallinnon ohjeistuksista täyttyvätkö kriteerit 0% alv. laskutukseen. Omalta yritysasiakkaalta kannattaa myös varmistaa lähetettävän laskun verokanta.
Ulkomaille myytyihin palveluihin voi myös lisätä laskulle 0% arvonlisäveron, laskua tehdessä tulee huomioida 0 %alv:n lisäyksen yhteydessä onko asiakas verovelvollinen Suomessa, sekä tapahtuuko myynti EU:n sisällä vai EU:n ulkopuolella.
Kysymyksiä kevytyrittäjän verotuksesta:
Kuuluuko kevytyrittäjän maksaa alv?
Ollessasi kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta, tulee laskuttaa työstä myös arvonlisäveroa. Se sisältyykö alv. työsi hintaan on sovittava asiakkaasi kanssa. Suosittelemme miettimään tarkkaan, mitä haluat työsi verottomaksi hinnaksi ja laittaa sen jälkeen päälle arvonlisäverot.
Onko kevytyrittäjällä arvonlisäveron alarajahuojennus?
Arvonlisäveron alarajahuojennus koskee vain yrityksen perustaneita henkilöitä, joilla liikevaihto on vuodessa alle 30 000 euroa. Kevytyrittäjänä ei ole mahdollista saada arvonlisäveron alarajahuojennusta.
Kevytyrittäjän tuloraja?
Kevytyrittäjä voi tienata niin paljon kuin haluaa. Alv-velvollisuus koskee joka tapauksessa kevytyrittäjää, sillä 15 000 euron liikevaihto rajaa ei ole, kun laskutetaan laskutuspalvelun y-tunnuksen alla. Kevytyrittäjän kannattaa ottaa huomioon, että YEL-vakuutukseen hankkimiseen on oma työtuloraja.
Mikä on minun työni alv?
Yleensä laskuun lisättävä arvonlisävero on 24 %. Työskennellessäsi erityisalalla, työsi arvonlisävero voi olla poikkeuksellinen esimerkiksi ryhmäliikunnan, sosiaalihuollon, rakennusalan tai esiintymisalalla. Alakohtainen arvonlisäverotus kannattaa tarkistaa vero.fi -sivuilta.
Mitä muuta verotusta tulee kevytyrittäjälle?
Laskun arvonlisäverojen lisäksi kevytyrittäjän palkkiosta otetaan ennakonpidätys. Toimittaessasi verokorttisi, sinun ei tarvitse sen jälkeen miettiä veroihin liittyviä asioita, sillä Poolilla huolehdimme ennakonpidätyksen ottamisen palkkiosi maksun yhteydessä.
Onko laskutus ilman omaa Y-tunnusta enemmän sinun juttusi?
Kevytyrittäjänä Poolin kautta laskutat työsuoritteet vaivattomasti ilman oman yrityksen perustamista. Eikä tarvitse stressata ylimääräisestä paperityöstä. Autamme sinua mielellämme arvonlisäveroon liittyvissä kysymyksissä. Liittyminen Pooliin ei sido sinua mihinkään.