Haaveiletko yrittäjyydestä? Oletko alasi ammattilainen, mutta yritystoiminta ei kuitenkaan ole tuttua? Mietitkö kumpi sopii paremmin: kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjyys on sitoutumaton tapa tehdä työkeikkoja yrittäjämäisesti ja ilman kuukausittaisia kiinteitä taloushallinnon kuluja, joita tulisi esimerkiksi toiminimiyrittäjälle. Toiminimi vaatii taas enemmän sitoutumista, sillä kirjanpito ja kuukausimaksut ovat voimassa niin kauan kuin yritystoimintaa on. Kevytyrittäjäksi kutsutaan niitä henkilöitä, jotka hoitavat työn laskutuspalvelun kautta, eikä minkä tahansa laskutuspalvelun kautta, vaan esimerkiksi Laskutuspalvelu Pooli tarjoaa mahdollisuuden kevytyrittäjänä toimimisen ilman oman yrityksen perustamista.

Kevytyrittäjällä ei ole taloushallinnosta kiinteitä kustannuksia, koska laskutuspalvelu Poolin palvelumaksu peritään vasta silloin, kun saat palkkion työstäsi. Poolin palvelumaksuun sisältyy laskutusohjelma, taloushallinto, veroilmoitukset ja muiden viranomaisvelvoitteiden hoitaminen. Toimiessasi kevytyrittäjänä sinulta jää kokonaan kirjanpito pois. Kevytyrittäjäksi voit ryhtyä rekisteröitymällä Pooliin ilman ylimääräisiä perustamisilmoituksia eikä palvelusta tarvitse maksaa aloitusmaksuja.

Toimiessasi kevytyrittäjänä sinulla voi olla yksi tai useampi toimeksiantaja (tai työntilaaja) ja voit päättää itse kuinka paljon haluat tehdä työtä. Kevytyrittäjyyden voi myös jättää tauolle ilman ylimääräisiä kuluja eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle. Ollessasi pääosin työtön voi kevytyrittäjänä saada soviteltua työttömyysetuutta kun työmäärä on pientä.

Työstä aiheutuneet pientarvikekulut voit vähentää Poolin tilityksen yhteydessä,tällöin et joudu maksamaan veroja toistamiseen. Isommat hankinnat kannattaa laittaa henkilökohtaiseen veroilmoitukseen.  Poolin palvelumaksun voi myös vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa. Huomioithan, että kevytyrittäjät ovat yhtälailla YEL-velvollisia kuten muutkin tavalliset yrittäjät, ja YEL-maksut voi laittaa verotukseen.

Laskutuspalvelu siis hoitaa taloushallintoon ja viranomaisiin liittyvät paperityöt kevytyrittäjän puolesta – kevytyrittäjänä voit keskittyä enemmän varsinaisen työntekoon ja nostaa tulot suoraan tilillesi.

Toiminimi

Toiminimen perustamiseen ei tarvitse minimipääomaa ja se on yhtiömuodoista helpoin ylläpitää. Ryhtyessäsi toiminimiyrittäjäksi tulee yritys perustaa kaupparekisteriin. Kaupparekisteriin ilmoittaminen maksaa 60-110 euroa. Perustamisen yhteyteen toiminimellä toimivalle yritykselle tulee oma y-tunnus.

Jos toiminimiyrittäjän liikevaihto on yli 10 000 euroa, tulee yrityksen ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi eli liittyä alv-velvollisten rekisteriin. Toiminimiyrittäjä voi myös tehdä työhön liittyviä erilaisia hankintoja ja vähentää ne verotuksessa (esimerkiksi läppärit, toimistotarvikkeet, työkalut ja markkinointimenot).

Toiminimiyrittäjälle riittää yksinkertaisen kirjanpidon tekeminen: yrittäjänä joko huolehdit itse kirjanpidosta ja veroista sekä muista ilmoituksista. Vaihtoehtoisesti voit palkata tilitoimiston huolehtimaan kirjanpidosta, jolloin tulee kiinteitä maksuja. Jos huolehdit itse taloushallinnosta, tarvitset myös laskutusohjelman itsellesi. Kirjanpidon lisäksi toiminimiyrittäjän tulee hoitaa itsenäisesti viranomaisiin liittyvät ilmoitukset mm. ALV- ja ennakkoperintärekisteri.

Yhtiömuodoista toiminimi kannattaa valita silloin kun haluaa tehdä työtä yksin eikä ole tarkoitus palkata muita. Toiminnan lopettaminen onnistuu kun asiasta ilmoittaa verohallintoon, irtisanoo YEL:n ja tekee ilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle Y6-lomakkeella.

Toiminimi eroaa kevytyrittäjyydestä myös siten, että toiminimiyrittäjä hoitaa kaiken itse ja on taloudellisesti vastuussa kaikista sitoumuksistaan myös henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Kevytyrittäjyys

Toiminimi