Kotitalousvähennys kevytyrittäjän työstä

Kevytyrittäjän asiakas voi laittaa kevytyrittäjän työt kotitalousvähennyksiin. Tällä tavoin voidaan vähentää kustannuksia omassa verotuksessa. Kotitalousvähennystä voi saada oman kodin tai vapaa-ajan kiinteistön piha- ja puutarhatöistä, remontista, siivouksesta, lumitöistä, teknisten laitteiden asennuksista ja yleisesti kunnossapitotöistä. Vero.fi:llä on tarkemmin lueteltu työt, jotka voi laittaa kotitalousvähennyksiin. Ostaessasi Poolin kevytyrittäjältä työpanoksen, laita kotitalousvähennyksien tietoihin Poolin y-tunnus 3107248-8.

Kotitalousvähennyksen määrä

Maksimissaan kotitalousvähennys on 2 250 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen määrä lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta 40 % ja tästä summasta vähennetään omavastuu, joka on 100 euroa (vuodessa). Pidä huolta, että laskulla näkyy työpanoksen arvolisäverollinen hinta. Huomioithan, että kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta, ei tarvikkeista tai matkakuluista.

Vähennykset lasketaan seuraavalla kaavalla: 
5 875 x 40 % – omavastuu 100 € =2 250.
Yksi henkilö saa maksimissaan 2 250 € kotitalousvähennystä vuodessa 5 875 euron laskusta.

Kotitalousvähennyksen jakaminen puolison kanssa

Vähennyksen pystyy jakamaan puolison kanssa, tällöin voitte saada yhdessä yhteensä 4 500 euroa kotitalousvähennystä (vuoden 2020 töistä). Molemmat voivat ilmoittaa vähennykset verottajalle ja maksaa omavastuut 100 euroa. Jos työn arvolisäverollinen hinta on alle 5 875, silloin vain toisen kannattaa laittaa työt kotitalousvähennykseen suuremman hyödyn saamiseksi.

Tukien vaikutus vähennyksiin

Kunnan antamat palvelusetelit ja maksusitoumukset estävät kotitalousvähennyksen saamisen vaikka et seteleitä käyttäisikään. Kotitalousvähennystä ei voi myöskään saada, jos seuraavat verottajan luettelemat tuet liittyvät työhön:

  • omaishoidon tuki
  • lasten kotihoidon tuki
  • yksityisen hoidon tuki
  • korjausavustus, joka maksetaan valtion tai muun julkisyhteisön varoista (avustus pientalojen lämmitystapamuutokseen ei kuitenkaan estä vähennystä)
  • sosiaalihuollon ja terveyshuollon palveluseteli, jonka kunta on myöntänyt
  • palkkatuki, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle.

Myy työsi ja laskuta Poolin avulla

Poolin kautta voit työskennellä ilman omaa y-tunnusta tai yrityksen perustamista. Hoidamme puolestasi veroilmoitukset, pankkitilille maksettavan palkkion laskemisen ja muut viranomaisilmoitukset, sekä vakuutukset. Voit unohtaa kirjanpidon kokonaan. Poolin kautta ei tule kiinteitä kustannuksia, maksat vasta sitten kun asiakas on maksanut sinun laskusi. Palvelumaksumme on 5 % laskusi hinnasta.