Värväämö laskutuspalvelu

Ohjeet ja vinkit

Täältä löydät ohjeita Värväämön laskutuspalvelun käyttöön. Konkreettiset vinkit kevytyrittäjyyteen löytyvät Värväämön blogista.

Rakennusalan henkilösstövuokraus

Yleistä

Mille aloille Värväämö -laskutuspalvelu soveltuu?

Värväämö laskutuspalvelu sopii parhaiten tilanteisiin, joissa myydään työtä, osaamista tai palvelua. Värväämön laskutuspalvelua käyttävät esimerkiksi myyjät, graafiset suunnittelijat, konsultit, rakennustyöntekijät, taiteilijat, muusikot, DJ’t, kouluttajat, koodaajat ja web -kehittäjät.

Värväämön laskutuspalvelu ei sovellu luvanvaraisiin sairaanhoitoaloille, suuria kalustohankintoja vaativaan toimintaan eikä tavaran vähittäis- tai tukkumyyntiin. Esimerksiksi verkkokauppatoiminta, missä myydään tuotteita suoraan kuluttajille verkkopankki- tai luottokorttimaksujen kautta ei yleensä onnistu laskutuspalvelun kautta. Näissä tilanteissa on parempi perustaa oma yritys.

Olenko Värväämön laskutuspalvelun kautta toimiessani palkansaaja vai yrittäjä?

Värväämön laskutuspalvelulla laskuttaessasi olet niin kutsuttu kevytyrittäjä ja siten palkansaaja tietyin ehdoin. Eläketurvakeskuksen linjauksen mukaan kevytyrittäjät kuuluvat yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen piiriin.

Mikäli teet työtä yhdelle toimeksiantajalle, teet työtä vain sivutoimisesti tai toimit laajemman vuokrapuitesopimuksen alla, olet verrattavissa palkansaajan asemassa työskentelevään henkilöön.

Työttömyysturvan osalta työvoimatoimisto ja työttömyyskassat arvioivat tapauskohtaisesti jokaisen oikeuden työttömyysturvaan ja se pitääkin aina selvittää hyvissä ajoin suoraan työvoimatoimistosta.

Toimiessasi Värväämön-laskutuspalvelun kautta muodostuu jokaisen toimeksiannon ajaksi määräaikainen työsuhde. Saat myös halutessasi työtodistuksen tekemästäsi työstä toimeksiannon suorittamisen jälkeen.

Missä vaiheessa maksan Värväämö laskutuspalvelulle?

Lyhyt vastaus: Silloin kun pankkitilillesi maksetaan suoritus.

Värväämön laskutuspalvelu veloittaa vasta tilitysvaiheessa palvelumaksun 5 % verottomasta hinnasta.

Voinko laskuttaa erilaisia työkeikkoja Värväämön laskutuspalvelun kautta?

Voit laskuttaa. Värväämön laskutuspalvelun kautta voit tehdä niin paljon erityyppisiä keikkoja kuin haluat, et siis ole sidoksissa yhteen ammattiin.

Miksi en perustaisi yritystä vaan laskuttaisin Värväämön laskutuspalvelulla?

Värväämön laskutuspalvelu sopii parhaiten tilanteisiin, joissa myydään työtä, osaamista tai palvelua. Se sopii toimintaan, joka ei vaadi suuria investointeja tai ole tuotteiden vähittäis- tai tukkumyyntiä.

On paljon töitä, joihin yrityksen perustaminen on liian aikaa vievää. 

Mikäli perustat oman yrityksen, sinusta tulee juridisesti yrittäjä. Yrittäjänä sitoudut yrittäjän velvollisuuksiin. Sinun on järjestettävä kirjanpito ja laskutus itse. Lisäksi maksat mm. ennakkoverot sekä tilität itse kuukausittain arvonlisäverot.

Yrittäjän velvoitteiden hoitaminen vie paljon aikaa ja aiheuttaa erilaisia kustannuksia. Yrittäjänä et myöskään ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Toimiessasi Värväämön laskutuspalvelun kautta sinun on helppo laskuttaa tekemäsi työt ja sinulle jää enemmän aikaa markkinoida itseäsi ja palveluitasi sekä hankkia uusia asiakkaita. Myös itse työn suorittamiseen jää enemmän aikaa.

Voinko perustaa oman yrityksen myöhemmässä vaiheessa?

Kyllä, laskutuspalvelu on helppo ja riskitön tapa kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä tai vaikkapa testata uutta liikeideaa.

Voit hakea starttirahaa, jos perustat yritystä Värväämön laskutuspalvelussa palvelussa toimimisen jälkeen. Yrittäjämäinen työskentely ja siitä kertynyt kokemus sekä kannattava toiminta kevytyrittäjänä voidaan lukea eduksi starttirahapäätöksen käsittelyssä. Tarkasta asia omasta TE-toimistostasi.

Miten vähennän Värväämön laskutuspalvelun palvelumaksut verotuksessa?

Värväämön laskutuspalvelun palvelumaksu vähennetään veroilmoituksessa, jonka tehdään vuosittain huhti-toukokuussa. Palvelumaksu tulee ilmoittaa veroilmoituksessa kohdassa tulonhankkimiskulut. Liitteeksi tarvitset raportin tulonhankkimiskuluista, jonka lataat Poolista. Lataa oma raporttisi kirjautumalla Värväämön laskutuspalveluun, klikkaa Omat tiedot ja lataa raportti kohdasta Verovähennykset.

Värväämön laskutuspalvelun käyttäjäksi liittyminen

Miten liityn palveluun?

Rekisteröidy ilmaiseksi Värväämön -laskutuspalveluun klikkaamalla Rekisteröidy-painiketta. Saat tunnukset välittömästi käyttöösi ja pääset heti tutustumaan verkkopalveluumme. Liittymällä palveluun et vielä sitoudu mihinkään. Palvelumaksumme perustuu vain laskutukseen, eikä kiinteitä aloitus- tai lopetusmaksuja synny.

Tarvitseeko minun tehdä sopimuksia liittyessäni palveluun?

Sinun ei tarvitse tehdä Värväämön laskutuspalvelun kanssa erillistä sopimusta. Liittyessäsi Värväämön laskutuspalveluun, lue laskutuspalvelun sopimus- ja käyttöehdot ja toimi niiden mukaisesti. Laskutussuhde Värväämö laskutuspalvelun kanssa on voimassa aina automaattisesti kunkin asiakkaaltasi laskutettavan jakson ajan.

Asiakkaan kanssa kannattaa tehdä sopimus toimeksiannosta. Sopimus voi olla suullinen tai kirjallinen. Lataa kirjallinen sopimuspohja ”Lisämateriaalit”-osiosta, kun kirjaudut sisälle.

Mitä velvollisuuksia Värväämön laskutuspalvelun käyttämisestä seuraa?

Pelkkä laskutuspalveluumme rekistöröityminen ei vielä velvoita mihinkään. Värväämön laskutuspalvelun kautta laskuttaessasi sinun tarvitsee noudattaa Värväämön laskutuspalvelun sopimus- ja käyttöehtoja.

Mitä Värväämön laskutuspalvelun käyttäminen maksaa?

Värväämössä ei ole kiinteitä aloitus- tai lopetusmaksuja vaan maksat ainoastaan laskutuksen yhteydessä palvelumaksun, joka on tyypillisesti 5% arvonlisäverottomasta laskutushinnasta. Lisätietoja maksuista löydät Värväämön laskutuspalvelun sopimus- ja käyttöehdoista.

Mitä kerron asiakkaalle tai toimeksiantajalle?

Asiakkaana tai toimeksiantajana voi olla yksityishenkilöitä tai yrityksiä. Työstä sovittaessa, muista kertoa, että laskutat Värväämön laskutuspalvelun kautta. Asiakas saa selkeän kuvan, miten laskutuksesi tapahtuu.

Laskutustiedot ovat:

Laskutuspalvelu Värväämö laskutuspalvelu Oy
Y-tunnus: 3107248-8

Markkinoidessasi palveluitasi voit käyttää omaa markkinointinimeäsi, mutta laskutuksen yhteydessä ilmoita, että laskutus hoidetaan Värväämön laskutuspalvelun -laskutuspalvelun kautta.

Voiko alle 18-vuotias liittyä?

Vastaus on kyllä. Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajalta kirjallisen luvan ryhtyä Värväämön kevytyrittäjäksi.

Laskutus

Miten laskuttaminen käytännössä tapahtuu?

Laskutus tapahtuu kätevästi Värväämön laskutuspalvelun kautta. Värväämön laskutuspalvelussa luodaan lasku täyttämällä lomakkeelle tarvittavat tiedot. Tarkastamme ja hyväksymme arkisin klo 14 mennessä luodut laskut saman päivän aikana ja toimitamme ne eteenpäin.

Mitä kaikkea voin laskuttaa?

Tekemäsi työn lisäksi voit laskuttaa matkoja, tarvikkeita ja materiaaleja, kunhan asiasta on etukäteen sovittu. Esimerkiksi remonttityön yhteydessä voit laskuttaa materiaalit tai työtarvikkeet yhdellä ja samalla laskulla. Sovi asiasta etukäteen toimeksiantajan tai asiakkaan kanssa.

Erottele työn ja materiaalien osuuden laskulle valmiiksi – tällöin esimerkiksi kotitalousvähennyksien yhteenvetokoonti on helppoa tehdä. Mikäli myyt tarvikkeita ja materiaaleja, on sinun toimitettava meille alkuperäiset ostokuitit. Jos sinulle syntyy materiaaleista myyntivoittoa, käsittelemme sitä palkanlaskennassa kuin mitä tahansa toimeksiantajalta laskuttamaasi veronalaista ansiota.

Laskutussummasta voidaan maksaa verottomia kulukorvauksia. Täytä matkalasku Värväämön laskutuslomakkeella ja laskutta korvaukset asiakkaalta omalla laskurivillään. Verottomien korvausten määrän suhteen on tarkastettava, ettei bruttoansio jää alle toimialasi työehtosopimuksen (TES) määrittelemän minimipalkan.

Voinko vastaanottaa käteismaksuja?

Toistaiseksi Värväämön laskutuspalvelun kautta käteis- tai korttimaksut eivät onnistu. 

Kuinka nopeasti lasku lähtee asiakkaalle?

Arkisin kaikki klo 14 mennessä luodut laskut lähtevät samana päivänä ja sen jälkeen luodut laskut lähtevät seuraavana arkipäivänä. Mikäli lasku luodaan illalla, yöllä, viikonloppuna tai pyhäpäivinä, lähtee lasku asiakkaalle seuraavana arkipäivänä.

Mitä jos toimeksiantaja ei maksa laskuaan?

Opastamme ja autamme sinua maksumuistutuksissa ilmaiseksi. Huomaathan, ettei Värväämö maksa sinulle palkkaa ennen kuin toimeksiantaja on maksanut laskusi.

Mikäli toimeksiantaja ei ole maksanut laskua ajoissa, kysy ensin sen tilanteesta suoraan toimeksiantajalta tai asiakkaalta.

Jos lasku jää maksamatta vielä yhteydenoton jälkeenkin, pyydä meitä lähettämään muistutuslaskut. Muistutuksista ei koidu sinulle lisäkuluja.

Voimme lähettää muistutuslaskun ainoastaan, kun toimeksiantajasi on tietoinen tekemästäsi työstä ja hyväksynyt työsuorituksen eikä ole reklamoinut laskusta.

Mikäli muistutuslasku ei riitä, aloitamme perintätoimet. Sovithan perintätoimista erikseen asiakaspalvelumme kanssa, sillä niistä voi koitua sinulle kuluja.

Koska unohduksia toisinaan sattuu, on suurehkot laskutussummat hyvä jakaa useammalle kertalaskulle.

Yrittäjätulo

Paljonko saan tuloa laskutussummasta?

Laskutussummastasi vähennetään ensin mahdolliset verottomat korvaukset ja materiaalihankinnat. Tästä jäävästä summasta lasketaan pois veroprosenttisi mukainen ennakonpidätys. Jäljelle jäävästä nettosummasta vähennetään vielä tapaturmavakuutus, sosiaaliturvamaksu ja laskutuspalvelumme palvelumaksu.

Milloin palkka maksetaan?

Laskua laatiessasi ilmoitat maksuehdon eli aikavälin, jonka kuluessa laskusi tulee maksaa. Tämä tulee sopia toimeksiantajan tai asiakkaan kanssa erikseen. Maksamme sinulle palkkasi heti kun toimeksiantajasi maksusuoritus on kirjautunut tilillemme. Maksamme kaikki palkat klo 14.00.

Verovähennykset

Tiesitkö, että palvelumaksut ovat verovähennyskelpoisia? Verohallinto ilmaisee asian näin: Laskutuspalveluyrityksen tarjoamistaan palveluista työn suorittajilta perimä palkkio on työn suorittajan tulonhankkimiseen liittyvä meno, jota hän voi vaatia vähennettäväksi omassa tuloverotuksessaan. Voit lukea lisää vero.fi. Muita verovähennyskelpoisia maksuja ovat esimerkiksi: kilometrikorvaukset, sairausvakuutusmaksu, päivärahat, ateriakorvaukset. Mikäli tarvitset tietoa omista vähennyskelpoisista maksuistasi, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme. 

Kulujen korvaaminen

Mitä ovat kulukorvaukset?

Kulukorvaukset muodostuvat työn tekemisestä aiheutuneista suorista kuluista. Tällaisista kuluista Värväämön laskutuspalvelu voi huomioida jatkossa verovapaina kuittia vastaan sellaiset kulut, jotka ovat tositteisiin perustuvia matkakustannuksia, kuten matkaliput tai työmatkan majoituskulut. Laskulla huomioitavan kulun tulee olla asiakkaan kanssa sovittu ja se tulee olla lisättynä asiakkaalle lähtevälle laskulle. Muista työn suorittamiseen liittyvistä kuluista voi hakea verovähennyksiä omassa verotuksessa. 

Miten ilmoitan matkakorvaukset?

Mikäli haluat hyödyntää verottomia matkakorvauksia laskutuspalvelussa, sinun tulee täyttää laskutuslomakkeelta löytyvä matkalasku jokaisen työpäivän osalta. Tämän lisäksi sinun tulee laskuttaa matkakorvaukset erillisellä laskurivillä.

Osa laskutussummastasi maksetaan verottomina korvauksina, kun matkalasku on täytetty oikein ja kulut on laskutettu erillisellä laskurivillä. Matkalaskulle voit täyttää esimerkiksi kilometrit, ateriakorvaukset, päivärahat ja osapäivärahat.

Miten ilmoitan työväline- ja tarvikekulut?

Työstä aiheutuneet materiaali- ja työvälinekulut voit vähentää omassa verotuksessasi. Kirjaudu Verohallinnon OmaVero.fi:n ilmoittaaksesi työstä aiheutuneet kulut.

Kuinka pitkän ajan kulukuitit ovat vähennyskelpoisia?

Toimitathan kuitit aina mahdollisimman pian oston jälkeen, sillä hyväksymme kulukuitit vain kahdelta palkanmaksupäivää edeltävältä kuukaudelta.

Kuinka paljon kululomakkeissa saa olla verottomia tai muita kuluja?

Verottomia kulukorvauksia voidaan maksaa sen mukaan, miten verottajan määrittelemät kriteerit matkalaskullasi täyttyvät. Tarkasta, että kulukorvausvähennysten jälkeen bruttopalkaksi jää vähintään alasi työehtosopimuksen (TES) mukainen minimipalkka.

Kuinka toimitan kululomakkeita vastaavat kuitit?

Muista aina liittää mukaan tieto siitä ketä henkilöä ja mitä laskutusmääräystä kyseinen dokumentti koskee. Toimitathan kuitit aina mahdollisimman pian oston jälkeen, sillä hyväksymme kulukuitit vain kahdelta palkanmaksupäivää edeltävältä kuukaudelta.

  1. Skannaa tai kuvaa kuitit ja lähetä ne sähköpostilla osoitteeseen: laskutuspalvelu@varvaamo.fi
  2. Kirjaudu sisään extra.varvaamo.fi ja lähetä Viestit-osion kautta kuitit meille

Vakuutukset ja eläkkeet

Tarvitseeko minun ottaa vakuutuksia Värväämön kevytyrittäjänä?

Värväämön kevytyrittäjänä sinut on tapaturmavakuutettu. Vakuutuksen maksu veloitetaan tilityksen yhteydessä.

Saatat myös tarvita vastuuvakuutuksen, joka kattaa ulkopuoliselle aiheuttamasi vahingot. Muutoin et tarvitse omia vakuutuksia.

Jokaisella Suomessa työskentelevällä poolilaisella on vastuuvakuutus, joka kattaa ulkopuolisille osapuolille aiheutuneet vahingot 1 000 000 euroon saakka.

Jos työskentelysi tapahtuu ulkomailla, ota ensin yhteyttä meihin, jotta voimme selvittää ovatko kaikki vakuutukset voimassa kyseisessä maassa.

Kotimaassa työskennellessäsi vastuuvakuutus on Poolin kevytyrittäjillä automaattisesti voimassa.

Tuleeko minun ottaa YEL-vakuutus?

YEL on yrittäjän eläkevakuutus. Värväämön kevytyrittäjien tulee ottaa yrittäjän eläkevakuutus tietyin ehdoin.

YEL-vakuutus on pakollinen, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • työskentelysi ei tapahdu eläkevakuuttamisen kannalta työ- tai virkasuhteessa, toisin sanoen työskentelet itsenäisesti esimerkiksi laskutuspalvelun kautta
  • asut Suomessa
  • olet 18–67-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuus on sen kuukauden loppuun, jonka aikana täyttää 68 vuotta; vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • yrittäjämäinen toiminta on kestänyt neljä kuukautta ja arvioitu työtulosi on vähintään 8 063,57 euroa vuodessa (vuonna 2021).

Mikäli YEL-vakuuttamisen ehdot eivät täyty kohdallasi, sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.

Vastuu YEL-vakuutuksen järjestämisestä on sinulla

Eläketurvakeskuksen päätöksen perusteella itsenäiset laskuttajat luokitellaan eläkevakuuttamisen osalta yrittäjäksi. Se tarkoittaa sitä, että olet vastuussa oman eläkevakuutuksesi järjestämisestä YEL-vakuutuksella. YEL-vakuutus on otettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjämäisen toiminnan alkamisesta. YEL-vakuutus on henkilökohtainen.

Miten otan YEL-vakuutuksen?

Ota meihin yhteyttä YEL-vakuutuksen ottamiseksi. YEL-vakuutuksen voi hoitaa suoraan kauttamme laittamalla viestiä asiakaspalveluumme.

Mikäli valtuutat viestilläsi meidän hoitamaan YEL-asiaasi, annamme yhteystietosi vakuutusasiantuntijallemme, joka ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi vakuutusasioista.

Vakuutusasiantuntijamme kartoittaa tilanteesi ja selvittää onko YEL-vakuutuksen edellytykset kohdallasi täyttyneet. Tämän jälkeen teette tarpeen vaatiessa yhdessä vakuutussopimuksen.

Voit hoitaa YEL-vakuutuksesi myös itsenäisesti

YEL-vakuutuksen voi tehdä ELO:n verkkosivujen kautta osoitteessa:

https://www.elo.fi/

Palvelun käyttö

Miten luon tilin Värväämön laskutuspalveluun?

Pääset rekisteröitymään sivun oikeasta ylälaidasta. Rekisteröidy-kohdasta täytä perustietosi: sähköposti, nimi ja puhelinnumero. Lue sopimus- ja käyttöehdot läpi ja klikkaa rekisteröidy. Saat salasanan Värväämöltä tekstiviestillä ja sähköpostilla. Kurkkaa uusi salasana jommasta kummasta, mene extra.varvaamo.fi ja kirjaudu sisään.

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostisi ja salasana löytyy tekstiviestistä ja sähköpostista.

Ta-daa! Olet valmis.

Miten lähetän verokortin Värväämölle?

Kun kirjaudut sisään ensimmäistä kertaa, Värväämön laskutuspalvelun-tilisi etusivulla on teksti: Verokortti puuttuu. Toimita päivitetty verokortti.

 

Saat verokortin OmaVerosta — päivitä se tarvittaessa OmaVerossa ja lataa PDF-muodossa. OmaVero-reissun jälkeen palaa Pooli.fiin ja kirjaudu sisään. Voit lähettää verokortin kahdella tapaa:

1. sähköpostilla osoitteeseen info@pooli.fi — kerro viestissä nimesi ja muista liittää mukaan se verokortti! 

2. suoraan Poolista: mene ylhäältä ”Viestit”-kohtaan. Valitse ”Lähetä uusi viesti”. Laita Viestin otsikoksi esimerkiksi ”Verokortti” ja kirjoita Viesti-kenttään vaikka näin: Tässä päivitetty verokortti. Muista lisätä verokorttisi viestiin kohdasta ”Valitse tiedostot”. 

Saat puhelimeesi ja sähköpostiisi ilmoituksen kun verokorttisi on kuitattu saapuneeksi. 

Henkilötietojen täyttö

Ennen ensimmäisen laskun lähettämistä täydennä henkilötietosi.

Pääset päivittämään henkilötietosi ylävasemmalta kohdasta ”Omat tiedot”. Lisää ”Henkilötiedot”-osioon nimesi, sukunimesi, puhelinnumerosi, postiosoitteesi sekä tilinumerosi IBAN-muodossa.

Valitse myös laskun oletusarvot eli työn ammattinimike ja auton rekisterinumero, mikäli käytät autoasi työtarkoituksissa.

Klikkaa lopuksi ”Tallenna muutokset”.

Miten vaihdan Värväämön laskutuspalvelun salasanan?

Pääset vaihtamaan salasanan kirjautumalla Pooliin. Mene kohtaan ”Omat tiedot”, ja kirjoita ”Vaihda salasana” -kohtaan uusi salasanasi. Klikkaa lopuksi ”Vaihda salasana” -nappulaa.

Vaihda Poolin salasana säännöllisesti.

Miten ilmoitan verovähennykset?

Verovähennyksiä saat kevytyrittäjänä tulonhankkimiskuluista, kuten matkakustannuksista, työvälineistä, työhuoneesta ja ammattikirjallisuudesta. Selvitä tarkkaan, mihin vähennyksiin olet oikeutettu.

Ilmoita verovähennykset OmaVerossa.

VÄRVÄÄMÖ LASKUTUSPALVELU

Lisää kevytyrittäjyydestä

Värväämö ja värväämöläiset haluavat muuttaa työnvälitystä ja koko työelämää inhimillisempään suuntaan. Meillä jokainen kohdataan ihmisenä, kahvikupin ääressä. Värväämme töihin rakennusalan ja teollisuuden osaajia. Teemme henkilöstövuokrausta ja suorarekrytointeja.

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Haaveiletko yrittäjyydestä? Oletko alasi ammattilainen, mutta yritystoiminta ei kuitenkaan ole tuttua? Mietitkö kumpi...