Joulukalenterissa kyselimme mitä meidän seuraajat haluaisivat tietää rakennusalasta ja Värväämöstä. Selkeästi suurimpana kysymyksenä nousi esille palkat, joten siitä on hyvä aloittaa. Päätimme poimia muutamia tärkeitä kohtia rakennusalan työehtosopimuksesta, jottei teidän tarvitse ihan koko 153 sivuista pakettia lukea.

Palkat

Joulukalenterissa esille nousi isoimpana kysymyksenä palkat, joten aloitetaan siitä. Palkkaahan maksetaan rakennusalalla rakennusalan työehtosopimuksen mukaan, ellei muusta ole erikseen sovittu. No mutta eihän tuo nyt suorannaisesti kerro vielä yhtään mitään, jos ei ole aikaisemmin alalla työskennellyt, joten avataanpa asiaa. Palkkaan vaikuttavat työntekijän kokemus. Esimerkiksi aloittelevalle työntekijälle ei maksetaan samaa palkkaa kuin erittäin kokeneelle työntekijälle. Osaaminen vaikuttaa siihen, mitä tehtäviä kykenet suorittamaan.

 

Työehtosopimuksessa on kuusi eri tasoista palkkaryhmää, joiden avulla luokitellaan juuri sinun osaamiseesi sopiva palkka:

I Aloitteleva työntekijä: Suorittaa työtä, joka ei edellytä käytännön kokemusta. Tähän kuuluvat alan opiskelijat.

II Vähän kokemusta omaava työntekijä: Suorittaa työtä, jotka edellyttävät työskentelyä ja työkokemusta erilaisista rakennustyökohteista. Työntekijä suoriutuu ilman jatkuvaa opastusta avustavista töistä.

III Aloitteleva ammattilainen: Työntekijä suorittaa itsenäisesti vaihtelevia rakennusalan töitä. Palkkaryhmään kuuluvat aloittelevat ammattimiehet kuten aloittelevat kirvesmiehet, helpohkoja muuraustöitä tekevät muurarit jne..

Palkkaryhmä IV Ammattilainen: Suorittaa itsenäisesti ja monipuolisesti töitä, jotka kuuluvat jonkin ammatin piiriin, olematta kuitenkaan varsinaisia ammattimiehen tehtäviä. Tähän palkkaryhmään kuuluvat perusammattitaidon osaavat ammattimiehet, kuten kirvesmiehet, muurarit, laattamiehet jne.

Palkkaryhmä V Kokenut ammattilainen: Suorittaa itsenäisesti ja monipuolisesti töitä, jotka ovat jonkin ammatin vaativia ammattitöitä. Tähän palkkaryhmään kuuluvat kokeneet kirvesmiehet, muurarit, laattamiehet jne.

Palkkaryhmä VI Erittäin kokenut ammattilainen: Suorittaa töitä, jotka vaativat erityistä ammatti-, suunnittelu, ja soveltumistaitoa ja joihin liittyy suuri vastuu sekä mahdollisesti muiden ammattimiesten työn valvontaa ja ohjausta.

 

Jos olet käynyt alan koulutuksia, ne otetaan huomioon seuraavasti:

  • Ammattioppilaitoksesta tai ammattikoulun rakennuslinjalta valmistuneet sekä ammatillisen perustutkinnon suorittaneet työntekijät kuuluvat vähintään palkkaryhmään II.
  • Ammattitutkinnon suorittaneet työntekijät kuuluvat vähintään palkkaryhmään IV.
  • Erikoisammattitutkinnon suorittaneet rakennusalan ammattimiehet kuuluvat palkkaryhmään VI.

 

Työaika ja tauot

Työaika rakennusalalla on enintään 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Työ alkaa yksivuorotyössä kello 7.00 ja päättyy kello 16. Työt sijoittuvat yleensä arkipäiville. Kahdeksantuntisen työvuoron puoliväliin sijoitetaan tunnin kestävä ruokailutauko. Kahvitauko, pituudeltaan 12 minuuttia on sekä työvuoron ensimmäisellä että toisella puoliskolla. Nämä tietenkin saattavat vaihdella työmaakohtaisesti riippuen tehtävästä, jota suoritat.

 

Muutamia kivoja pikku lisiä!

  • Jos tuleva työpaikkasi sijoittuu toiselle paikkakunnalle, autamme sinua tarvittaessa löytämään asuinpaikan.
  • Työnantaja maksaa työntekijälle, joka on estynyt tekemästä työtä sairauden tai tapaturman vuoksi. Palkka maksetaan todistusta vastaan
  • Työnantaja antaa työntekijän käyttöön työntekijälle sopivat ja työtehtäviin soveltuvat haalarit ja takin tai takin ja housut sekä turvajalkineet ja kypärän, ja tietenkin muut tarvittavat varusteet.
  • Lomarahat kertyvät aivan kuten useimmissa muissakin palkkatöissä.

Tässä ei todellakaan ollut aivan kaikkea, mutta toivottavasti ne tärkeimmät monelle. Muistutan vielä, että vaikka palkka maksetaan työehtosopimuksen mukaan, on se kuitenkin yleensä neuvoteltavissa.

Jos herää kysyttävää joko tekstin sisällöstä tai muusta alaan liittyvästä aiheesta, me täällä Värväämöllä vastataan mieluusti!