Miltä tuntuu, kun keskellä aikuista elämää huomaa, että nykyinen työ ei enää anna tarpeeksi? Tuomas Silvén oli jo vuosia toiminut opettajana niin ala- kuin yläasteella sekä opettanut teknistä työtä ammattikoulussa, kun hänelle tuli tunne, ettei opetustyö enää maistunut. Miten Tuomaksesta sitten tuli rakennusmestari?

”Opettaminen alkoi vaan tuntua huonolta. Sen sijaan olin kiinnostunut kaikenlaisesta pienimuotoisesta rakentamisesta sekä seurannut rakennusalaa tarkasti lehdistä, mutta varsinainen kokemus itseltäni puuttui”, Tuomas kertoo. ”Ajattelin, että jos oikeasti haluan vaihtaa rakennusalalle, minun pitäisi hankkia myös osaaminen kuntoon.”

Tuomas päätti ryhtyä toteuttamaan ajatusta uran vaihdosta. Vaikka varsinaista työkokemusta rakennuksilta ei Tuomakselta ollutkaan, oli hän ehtinyt rakentaa itselleen muun muassa jo yhden omakotitalon. Työmaakoppien ovet aukenivat hänelle henkilöstövuokrausyritysten kautta. ”Tavoitteeni oli saada kokemusta rakennusyritysten käytännön toiminnasta, henkilöstövuokrausyritysten kautta tämä onnistui”, Tuomas kertoo.

”Ensimmäinen työni oli pihatyöfirmassa Bobcatin apumiehenä, jossa hommassa viihdyinkin yli kaksi vuotta. Ehdin tehdä keikkahommia kolmessa eri firmassa, myös Värväämössä. Työskentelin muun muassa apparina, yleismiehenä, kirvesmiehen apulaisena ja tein työturvallisuuskorjauksia – siinä näki, mitä se rakentaminen käytännössä oikein on.”

TOINEN JALKA TYÖMAAKOPISSA, TOINEN KOULUN KÄYTÄVÄLLÄ

Tuomas halusi jäädä rakennusalalle ja päätti hankkia myös alan koulutuksen. Ratkaisuksi löytyi muuntokoulutus, jonka avulla hänestä tulisi rakennusmestari Saimaan ammattikorkeakoulussa.

”Muuntokoulutus toimii käytännössä niin, että kuukaudessa on kolme lähiopetuspäivää, muun ajan työskentelen rakennustyömailla”, Tuomas kertoo. ”Opiskelu tapahtuu työn ohessa. Vaatimuksena onkin, että opiskelijalla on jo valmiina harjoittelupaikka rakennusalan yrityksessä.”

Tuomas aloitti opinnot syksyllä 2017 ja valmistumisen on määrä tapahtua loppuvuodesta 2019. Vaikka Tuomas pitää muuntokoulutuksen mahdollistamaa työn ja opiskelun yhdistämistä hyvänä, ei se aina ole helppoa.

”Muuntokoulutus on mahdollistanut, että opiskelu on minulle taloudellisesti mahdollista. Harjoittelupaikan löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa”, Tuomas kertoo. ” Kesällä 2018 toimin kesämestarina eräässä yrityksessä, mutta sen työn loppuessa ei uutta sopivaa paikkaa meinannut löytyä. Olin jo lähellä luovuttaa opintojeni kanssa, mutta silloin Värväämöstä ehdotettiin, olisinko kiinnostunut työmaainsinöörin tehtävästä Rakennuskultilla. Kalkkiviivoille meni, mutta pysyin sittenkin jatkamaan opintojani!”

JATKUVAA OPPIMISTA JA ILOISIA YLLÄTYKSIÄ

Tällä hetkellä Tuomaksen työkohteena on Suursuon päiväkoti Helsingissä. Työmaainsinöörinä Rakennuskultilla Tuomas on päässyt näkemään aivan uuden puolen rakentamisesta.

”Työmaainssinä en ole niin paljon työmaalla. Nyt hoidan enemmän esimerkiksi sopimusasioita, seuraan alihankkijoiden toimintaa sekä vastaan aikataulutuksista ja erilaisista juoksevista asioista. Myös työmaakokoukset ja urakoitsijapalaverit ovat tulleet tutuiksi.”

Vaikka Tuomakselle on kertynyt jo useita vuosia monipuolista kokemusta, oppii hän omien sanojensa mukaan yhä koko ajan uutta. Tuomas pitää hyvänä, että saa oppia rakentamista, ei vain oppikirjoista, vaan oikeassa ympäristössä: kuuntelemalla, seuraamalla ja tekemällä itse. Melkein kaiken rakennustyömailla nähneelle miehelle on tullut vastaan kuitenkin myös yllätyksiä.

”Törmäsin työmaalla yhteen entiseen oppilaaseeni”, Tuomas kertoo. ”Se oli siis iloinen yllätys – mukava, osaava ja oikein fiksu kaveri. Sellaista porukkaa tällä alalla on kyllä muutenkin.”

Tuomaksen mukaan vielä on paljon tehtävää, jotta päiväkoti saadaan valmiiksi kesäkuussa 2020. Sitä ennen on kuitenkin vielä saatettava opinnot loppuun työkiireiden ohessa.

”Työpäivät alkavat aikaisin, ja pitkän päivän jälkeen monesti kotiin tullessa sitä on väsynyt. Monesti lähdenkin urheilemaan, jonka jälkeen jaksaa opiskeluja muutaman tunnin tai sitten viikonloppuisin. Pitää vaan ottaa itseään niskasta kiinni!”