Rakennusalalla on vuonna 2011 käyttöönotettu käännetty arvonlisävero. Pelkistettynä tämä tarkoittaa sitä, että laskutettaessa yritystä, sinun ei tarvitse lisätä laskuusi arvonlisäveroa, vaan valitset verokannaksi 0 % rakennusalan käännetty alv. ja laskutuspalvelu Pooli lisää laskuun maininnan käännetystä arvonlisäverovelvollisuudesta.

Näin ollen vastuu arvonlisäveron tilittämisestä siirtyy asiakkaillesi. Huomioitavaa on, että käännetty arvonlisävero ei koske yrittäjän ja yksityishenkilön välistä kauppaa. Yksityishenkilöasiakkaat eivät tilitä arvonlisäveroa verottajalle.

Käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden piiriin kuuluvat seuraavat työt:

 1. Rakennustyöt (LVI-asennus, eristystyöt, sähköasennukset)
 2. Pohjatyöt
 3. Rakentamisen viimeistelytyöt (puusepän asennukset, lattioiden ja seinien päällystykset, maalaus sekä lasitus)
 4. Rakennuskoneiden vuokraus, kun käyttäjä on mukana
 5. Työvoiman vuokraus, kun kyseessä on rakentamispalvelu
 6. Rakennus sekä rakennelmien rakentaminen
 7. Korjausrakentaminen
 8. Entisöintityöt
 9. Perusparannustyöt
 10. Maanrakennustyöt
 11. Vesirakennustyöt

On tärkeää huomioida, että vain yllämainitut työt kuuluvat käännetyn arvonlisäveron piiriin. Esimerkiksi kiinteistön hoitotyöt, rakennuskonsultointi sekä arkkitehtipalvelut eivät kuulu käännetyn arvonlisäveron piiriin.

Mikäli olet epävarma tekemäsi työn verokannasta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, autamme mielellämme!

Miksi käännetty arvonlisäverovelvollisuus on luotu

Syy miksi tämä käytäntö on otettu rakennusalalla, on harmaan talouden kitkeminen. Huomion arvoista on, että arvonlisävero peritään jokaisessa portaassa, jossa palvelut liikkuvat. Aliurakoitsijalta pääurakoitsijaan aina palvelun tilaajaan.

Harmaan talouden kitkemiseksi on myös laadittu vaatimus Valttikortista, joka pitää olla aina esillä liikkuessasi rakennustyömailla. Tämän voit Poolin käyttäjänä tilata kätevästi kauttamme!