Värväämön Rekryneuvola antaa ensiapua työnhaun haasteisiin. Tällä kertaa neuvolan kysymysten aiheena on CV:n rustaaminen ja oman sielunsa apposen auki avaaminen, elikkäs itsestä kertominen. Mitä kertoa, jos ansioluettelo on tyhjä kuin lähikaupan leipähylly sunnnuntai-iltana? Kuinka paljon värikynää uskaltaa käyttää, kun kertoo omasta osaamisestaan? Lue alta Rekryneuvolan vinkit!

 

***

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA: CV JA ESITTELY

 

Kysymys 1

Hei neuvolan väki! Olen lopettelemassa opintojani ja suuntaamassa työelämään. Heräsin ajatukseen, että työnantajat haluavat CV:n. Ansioluetteloni on kuitenkin tyhjä kuin lähikaupan leipähylly sunnuntai-iltaisin. Toki minulla on hieman kokemusta kesä- ja viikonlopputöistä mainostenjakajana ja rakennusapumiehenä. Olen myös taistellut läpi opintoihin kuuluvien työharjoittelujen. Nyt kaipaisin hyviä vinkkejä, miten kirjoitan sellaisen CV:n, jota kehtaan lähettää mahdollisille työnantajille!

-Ansioton työnhakija

Moikka! Lähikaupan leipähyllyn tyhjyys on tuttua myös täällä neuvolassa. Mutta silloin kun työkokemusta on ehtinyt kertyä vähän, kannattaa kaikki mahdollinen kokemus laittaa näkyviin ansioluetteloon. Yleisesti ottaen kaikki työkokemus on plussaa ja kertoo siitä, että et ole maannut vain kotona sohvalla, vaan olet ahkerasti käynyt töissä.

Työharjoittelut kannattaa uran alkuvaiheessa pitää näkyvillä ansioluettelossa. Olet saanut niistä arvokasta kokemusta, jota voit hyödyntää jatkossa ja jos olet hoitanut hyvin hommasi, niin todennäköisesti olet harjoittelusta saanut myös itsellesi suosittelijan.

Mieti myös, oletko harrastusten kautta saanut kokemusta, joka kannattaa kirjoittaa CV:hen? Esimerkiksi junnuvalmentajana olet saanut hyvää esimiestyyppistä kokemusta. Joukkueen johtajana/huoltajana olet saanut kokemusta tapahtumien organisoinnista. Yhdistystoiminnassa mukana olleet ovat usein saaneet kokemusta esim. rahaston hoidosta, pöytäkirjan pitämisestä tai tapahtumien järjestämisestä.

Sitten kun oman alan työkokemusta on ehtinyt kertyä viitisen vuotta, voit harkita, mitkä muun alan työkokemuksista ja harjoitteluista jätät pois CV:stä.

***

Kysymys 2

Moikka! Olen liikkuva sorttia ja muuttanut paljon.  Työhistoriani on melko värikäs, työsuhteet ovat olleet usein lyhyitä ja mukaan mahtuu myös yhdet potkut. Miten kerron työhistoriastani ja potkuista? Kuinka paljon uskallan käyttää kertomuksissani värikynää?

-Reissumies

Hei, reissaaja! Ole rehellinen. Rehellisyydestä hyötyvät sekä sinä itse että tuleva työnantajasi. ”Värikynää” ei kannata käyttää, koska sillä tavoin päädyt todennäköisesti työhön, jossa et viihdy. Kerro, mitä osaat ja mitä vasta harjoittelet. Vastaa myös ”vaikeampiin kysymyksiin” rehellisesti. Tällaisia kysymyksiä voivat olla: Mikä on ollut urallasi pahin virheesi? Mikä on ollut hankalin tilanne urallasi tähän mennessä? Miten siitä selviydyit?

Useilla meistä saattaa olla huonoja kokemuksia joistakin aiemmista työnantajista (valitettavasti). Jos olet esimerkiksi tullut irtisanotuksi aiemmasta työpaikasta epäreilulla tavalla, älä silti puhu pahaa aiemmasta työnantajasta. Käy läpi irtisanominen ja siihen liittyvät tunteet jonkun ystävän avulla niin, että pääset sinuiksi asian kanssa eikä sinun tarvitse puida sitä itse haastattelutilanteessa.

Mikäli irtisanotuksi tulemisesta kysytään haastattelussa, käytä maksimissaan kaksi lausetta aiheeseen, sillä et varmaankaan halua käyttää kallisarvoista haastatteluaikaa sen vatvomiseen, että sinut irtisanottiin. Käytä sen sijaan haastatteluaikaa siihen, että kerrot mitä osaat ja mitä olet oppinut mahdollisista takaiskuista.

Mieti etukäteen, mitkä ovat vahvuutesi ja kerro niistä käytännön esimerkein. Jos kerrot olevasi hyvä organisoimaan, niin varaudu kertomaan muutamalla lauseella, miten esimerkiksi järjestit 100 hengen asiakastilaisuuden. Varaudu myös esittämään muutama esimerkki kielteisistä puolistasi. Keskity kuitenkin enemmän positiiviseen ja vältä puhumasta liikaa negatiivisista ominaisuuksista.

***

Kysymys 3

Hei! Isot pojat, pikkulinnut sekä huhut ja juorut kertoivat, että työnhaussa olisi hyvä pystyä esittelemään itsensä napakasti niin kirjallisesti kuin suullisestikin. En ole mainosmies tai muutenkaan puhu paljon itsestäni. Mitä itsestään kannattaa kertoa ja millainen olisi fiksu esittely hakemuksessa ja kasvotusten?

-Huhupuhettako? -84

Huhuu, huhuilija! Mieti millaista palautetta olet saanut aiemmilta esimiehiltä, kollegoilta ja kavereilta. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja osaamisemme, millä erottaudumme joukosta. Käy läpi myös työpaikkailmoitus ja mieti, mikä sinun osaamisessasi kiinnostaa yritystä.

Haastattelussa: Asetu haastattelijan saappaisiin. Haastattelijan pitäisi nopeasti ja tehokkaasti löytää yritykseen uusia osaaja. ”Paketoi” osaamisesi ja vahvuutesi 3–4 lauseeseen, vältä pitämästä pitkää monologia. Haastattelun on tarkoitus olla vastavuoroinen tilaisuus, jossa myös sinä voit kysyä kysymyksiä. Harjoittele esittelyä jonkun toisen kanssa ja pyydä rehellistä palautetta.

Hakemuksessa: Kirjoita edellisen kaltainen lyhyt esittely motivaatiostasi, osaamisestasi ja vahvuuksistasi – käytä maksimissaan viisi lausetta. Pyri katsomaan tekstiä siten, kuin ulkopuolinen sinua tuntematon henkilö sitä katsoisi. Yrityksellä on mielessään tietty ”osaamislaatikko”, johon he etsivät sopivaa henkilöä. Tämä ”laatikko” näkyy työpaikkailmoituksen tekstissä. Pyri lyhyessä esittelyssä kertomaan, miten hyvin sinä tuohon ”laatikkoon” sopisit. Tässä voit käyttää värikästä kieltä ja pyri välttämään tyypillisiä esittelyjä, kuten: tulen toimeen kaikkien kanssa, minulla on hyvä stressinsietokyky jne. Kerro ennemmin, että sinulla on lehmänhermot ja otat mielelläsi työpaikalla roolia, jossa pyrit ottamaan kaikki mukaan porukkaan.