Värväämön Rekryneuvola antaa ensiapua työnhaun haasteisiin. Tällä kertaa neuvolan kysymyksissä käsitellään kohtaamisia työhaastattelussa. Miten toimia, jos jännittää eikä small talk luonnistu. Entä kannattaako lapset ottaa mukaan vai jättää naapuriin hoitoon? Lue alta Rekryneuvolan vinkit!

***

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA: KOHTAAMISIA TYÖHAASTATTELUSSA

Kysymys 1

Heippa! Olen aina ollut kova jännittämään. Ja kun jännitän, unohdan sanat, hikoilen ja tärisen. Olen menossa viikon päästä työhaastatteluun, ja nyt jännitän, miten jännitykseni näkyy haastattelussa. Kaipaisin teiltä vinkkejä jännityksen hallintaan!

-Vili Pytty

Moikka Vili! On ihan normaalia, että työpaikkahaastattelu jännittää. Muista, että myös haastattelijaa saattaa jännittää, jos tilanne on hänelle uusi. Joskus auttaa se, että toteaa ääneen hieman jännittävänsä.

Tapa, jolla haastattelu pidetään, kertoo paljon myös yrityksen kulttuurista ja mahdollisesta viihtymisestäsi työpaikassa. Nykyään pyritään haastattelun ilmapiiri pitämään rentona, jolloin se on miellyttävä tilanne sekä hakijan, että haastattelijan näkökulmasta. Vanhanaikaiset ”kuulustelutilaisuudet” tai kysymyksillä tykittäminen eivät ole enää tätä päivää.

Haastattelussa kannattaa seurata rekrytoijan tempoa. Puhuuko hän nopeaan tahtiin vai pitääkö hän taukoja lauseiden välillä? Pyri rytmittämään oma temposi haastattelijan tahtia vastaavaksi, se helpottaa yhteisen ymmärryksen löytymistä.

Tärkeintä on, että haastattelussa olet oma itsesi. Jos omilla ansiollasi ja luonteenpiirteilläsi saat paikan, niin todennäköisesti tulet viihtymään työssäsi.

***

Kysymys 2

Moikka neuvolalaiset! Olen viettänyt pari vuotta koti-isän elämää ja palaamassa työelämään. Sainkin juuri kutsun työhaastatteluun. Elämä kahden lapsen arjen kanssa on aikamoista sirkusta, ja haastattelu on tietenkin toimistoaikaan. Pohdinkin, onko ok ottaa lapset mukaan työhaastatteluun?

-Koti-isä työnhaussa

Hei Koti-isä, ja kiitokset viestitäsi. Vaikka monella työpaikalla lapsen tuomiseen työpaikalle suhtaudutaan rennosti, niin työpaikkahaastatteluun en ottaisi lapsia kuitenkaan mukaan. Sinun on vaikea keskittyä ja antaa parastasi, jos lapsi pomppii sylissä tai tutkii paikkoja samaan aikaan. Kannattaa siis satsata siihen, että saat järjestettyä hoidon lapsillesi haastattelun ajaksi. Kysy apua vaikka naapureilta, isovahemmilta tai kummeilta!

***

Kysymys 3

Hei rekryneuvolalaiset! Aina puhutaan ensivaikutelman tärkeydestä ja ihmisen aidon kohtaamisen tärkeydestä. En pidä itseäni sellaisena ihmisenä, joka uiskentelee sosiaalisesta tilanteesta toiseen sulavasti. Small talk ei todellakaan ole äidinkieleni, joka saattaakin antaa minusta kylmäkiskoisen kuvan, vaikka olenkin ystävällinen luonne. Olisiko teillä antaa vinkkejä ja tsemppausta, kuinka saisin tulevan työhaastatteluni uusien ihmisten kohtaamisesta kaiken irti?

-Ystävä vai vihollinen

Hei Ystävä! Hyvä/kokenut rekrytoija ymmärtää kyllä, että kaikki haastateltavat ovat erilaisia ja osaa huomioida tämän haastattelussa. Kaikilta ei small talk synny helposti, mutta sitäkin voi harjoitella.

Usein uusia ihmisiä kohdatessa on turvallista puhua small talk:ia hetken. Ajattele sitä vaikka samanlaisena, kuin miten vieraat koirat nuuskivat toisiaan. Small talkin aikana ”haistellaan” miten haastattelun toinen osapuoli toimii, ja tämä auttaa keskustelun sujumista jatkossa.

Onko sinulle tuttu Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärilläni? Mikäli ei, niin suosittelen tutustumaan vaikka tähän opukseen. Siitä on hyötyä muutenkin työelämässä. Kirjassa ihmiset on jaettu neljään eri persoonallisuustyyppiin/väriin. Kun itse hahmotat tarkemmin omaa tapaasi toimia ja opit, miksi muut toimivat niin kuin toimivat, on sinun helpompi valmistautua haastattelutilanteeseen tai mihin tahansa vuorovaikutustilanteeseen. Onnea matkaan!