Sivutoiminen yrittäjyys toteutuu kevytyrittäjänä

Sivutoiminen yrittäjä voi toimia kevytyrittäjäpalvelun kautta tai perustaa kokonaan oman yrityksen. Kevytyrittäjyys on monesti se ensimmäinen muoto, jossa lähdetään kokeilemaan yrittäjyyttä. Kevytyrittäjyyttä voit sovittaa helposti päätyön rinnalle, kun voit päättää paljonko lisätyötä haluat tehdä yrittäjänä. Riskittömyys ja joustavuus, sekä helppous ovat syitä, miksi ryhdytään kevytyrittäjäksi. Kevytyrittäjälle ei pääsääntöisesti tule y-tunnusta eikä hänen tarvitse perustaa omaa yritystä.

Kevytyrittäjyyttä voi hyödyntää lisätienestin ansaitsemiseen tai liikeidean testaamiseen, ja se soveltuu hyvin moniin erilaisiin elämäntilanteisiin: pääasiallisen työn, opiskelun, eläkkeellä olemisen tai työttömyyden ohelle. Ollessasi kevytyrittäjä, voit tehdä eri alojen keikkoja – eli et ole sidottu yhteen toimialaan.

Kevytyrittäjä sopii itse projektit asiakkaansa kanssa ja hinnoittelee työnsä. Sopiessa työtä, kannattaa kirjallisena tehdä sopimukset. Ollessasi Poolin käyttäjä, voit lisämateriaalien kautta ladata sopimuspohjan käyttöösi. Laskut voit toimittaa Poolin kautta sähköpostitse, postitse tai verkkolaskuna, tästä toimitustavasta tulee sopia aina asiakkaiden kanssa.

Oli projektisi minkä pituinen tahansa, niin kevytyrittäjyys on aina hyvä tie kokeilla yrittäjyyttä. Jos haaveilet täyspäiväisestä yrittäjyydestä, parhaassa tapauksessa kevytyrittäjyys voi olla ponnahdus kokoaikaiseksi yrittäjäksi.

Mitä tulee ottaa huomioon ryhtyessä kevytyrittäjäksi?

  • Osa aloista on luvanvaraisia tai tarvitsee y-tunnuksen (esim. terveydenhuolto) tämä kannattaa selvittää ennen kuin ryhdyt kevytyrittäjäksi
  • Laskutuspalvelusta koituneet palvelumaksut voit vähentää omassa verotuksessasi tulonhankkimismenoina
  • Kevytyrittäjyys eroaa toiminimestä siten, että työt ovat pääosin arvonlisäverollista (24%) eikä sinun tarvitse perustaa omaa yritystä tai y-tunnusta
  • Kevytyrittäjän ei tarvitse hoitaa kirjanpitoa
  • Yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutus) tulee hankkia, kun YEL-työtuloraja tulee täyteen. Voit 4 kuutautta takautuvasti hankkia YEL-vakuutuksen ilman lisämaksua. Vakuutus on lakisääteinen ja koskee myös sivutoimisia yrittäjiä
  • Yksityiset henkilöt voivat saada työstäsi kotitalousvähennystä. Voit lukea Verohallinnon sivuilta töistä, jotka voi laittaa kotitalousvähennyksiin
  • Kevytyrittäjyydestä tulleita tuloja ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin, sillä Pooli hoitaa sen puolestasi
  • Ryhtyessäsi kevytyrittäjäksi sinulle tulee tapaturmavakuutus voimaan, kun laskutat ensimmäisen työsi
  • Kevytyrittäjyys voi olla päätoimista tai sivutoimista
  • Arvonlisäverottoman työn laskutus tulojen ollessa alle 15 000 euroa vuodessa onnistuu vain niiltä, keillä on oma y-tunnus (eli oma yritys).

Miten aloittaa sivutoiminen yrittäjyys kevytyrittäjänä?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa. Riittää, että liityt kevytyrittäjäksi Pooliin ja toimitat asiakaspalveluusi verokortin. Voit aloittaa työt missä vaiheessa tahansa. Tunnusten pitäminen ei velvoita sinua mihinkään, palvelumaksu peritään provikkaperustein, eli silloin kun sinulla on laskutettavaa työtä. Pooli hoitaa puolestasi veroilmoitukset ja muut viranomaisvelvoitteet ja taloushallinnon. Poolin palvelumaksu on 5 %  laskun arvonlisäverottomasta summasta ja lisäpalvelumaksu 2.8%. Tarjoamme kanta-asiakasohjelman, jossa ahkerat laskuttajat pääsevät edullisemmin palvelumaksussa.