Vuodenvaihde pistää miettimään. Sitä katselee menneeseen päin ja on sekä tyytyväinen että ottaa opikseen. Mutta kun osakseni on sattunut yrittäjäluonne, niin näkökulma tuppaa vaihtumaan aika nopeasti pakkivaihteelta eteenpäin. Katse kohti kevätaurinkoa!

2023 ei varsinaisesti lupaa mitenkään keventyvää oloa. Maailmalla mylläävät yhä virukset ja hankalat valtionpäämiehet, mutta kun kaikkiin asioihin ei voi itse mitään vaikuttaa, niin keskitytään niihin, mihin voidaan. Meillä henkilöstövuokrausalalla ei tarvita kummoistakaan kaukoputkea, kun jo nähdään, että työvoimapula sieltä pyrkii tekemään lähempää tuttavuutta. Ja jos seuraa väestöpyramideja ja uutisia, niin tajuaa kyllä, että ei se mokoma saavuttuaan ole lähdössä mihinkään.

Missä paras juusto?

Tiedättekö sen tarinan, missä ystävällinen mummo tarjoilee hiirille juustoa ja hiirilauma oppii nopeasti juustontarjoilupaikan? Eräänä päivänä mummo muuttaa punaiseen mökkiin maalle ja lopettaa hiirien passaamisen. Suurin osa hiiristä kömpii päivä toisensa jälkeen samaan paikkaan odottelemaan juustoaan. Ihan turhaan. Vain muutama hiiri hoksaa, että kannattaa jatkossa etsiä juustoa muualta. 

Meillä Värväämössä on jo aika päiviä sitten ymmärretty, että ainakin osa työvoimapulasta ratkaistaan etsimällä työntekijät Suomen rajojen ulkopuolelta. 

Tultaisiinko puolitiehen vastaan

Suomi on joka tapauksessa kansainvälistymässä ja meidän pitäisi yhteiskuntana opetella olemaan siihen valmiita. Tässä kolme vinkkiä, mitkä ovat meillä Värväämössä toimineet hyvin:

1.Puhutaan sitä englantia

Rallienglanti on ihan turhaan väheksytty englannin murre. Usein helpottaa, kun muistaa, että tasaveroisia ollaan: ei se lontoo aina muillekaan ole oma äidinkieli. Ja vaikka olisikin, niin haparointi on sallittua. Hyväksymmehän me suomea opiskelevaltakin kieliopilliset virheet, kunhan jollakin lailla saamme asiat ymmärrettyä.

2. Osoitetaan, että me haluamme heidät Suomeen

Meistä suomalaisista ei aina näe päälle päin, mitä me ajattelemme. Itse me olemme siihen tottuneet, mutta muualta tulevalle voimme vaikuttaa tylyiltä. Jos siis tykkäämme työkaveristamme tai naapuristamme, niin sanotaan se ääneen. Onpa mukava tutustua, kiva että tulit meille. Siitä se lähtee ja mitä useammin sen sanoo, sitä helpommaksi käy. Nice to meet you, great to have you here!

3. Jeesataan

Meillä Värväämössä on ulkomailta tulleille oma tukihenkilö, jolle voi aina soittaa – myös muissa kuin työasioissa. Kerromme, milloin vastaantulevia koiria saa silittää, mistä löytyy apu närästykseen ja missä on lähin uimahalli. Me pyrimme kaikin tavoin tekemään Suomeen tulon ja Suomessa olon helpommaksi, mutta lähtisitkö sinä mukaan? 

Me huolehdimme paperihommista ja kaikesta mitä laki sekä asetukset edellyttävät, mutta yhteiskunnan avoimuuteen, ystävällisyyteen ja hyvällä huomaamiseen tarvitaan meitä kaikkia. 

Let’s do it together

Värväämö

Ville Kulmala