Pelkäätkö, että työelämän seuraava vallankumous pitää sisällään robottien voitonmarssin ja tekoälyn kylmät lonkerot? Huoli pois. Katsoimme Värväämössä tulevaisuuteen, kuuntelimme tarkasti koillistuulen huminaa ja tulkitsimme ajassa kulkevia hiljaisia virtauksia – ja meillä on uutisia. Työelämän seuraava suuri vallankumous on inhimillisyyden vallankumous.
Kun osa työstä siirtyy tulevaisuudessa – sekä pikkuhiljaa että isona rytinänä – robottien ja tekoälyn hoidettavaksi, mikä on ihmisen vahvuus? Se ei ole tiedonhallinta tai todennäköisyyksien laskeminen, niissä emme koneille pärjää. Se, missä meitä ei voi korvata on ihmisyys, inhimillisyys. Koneilla ei ole kokemusta ensimmäisestä tarhapäivästä, kotibileistä parhaiden kavereiden kanssa, nolatuksi tulemisesta teini-iässä, vastasyntyneestä esikoisesta sylissä tai sydänsuruista, joita koemme lähimmäistemme vuoksi. Kone ei tiedä, millaista on olla ihminen. Se ei pohjimmiltaan tunne empatiaa (vaikka voisikin sitä jäljitellä), osaa samaistua ja lohduttaa tai tehdä tulkintoja toisten tunteisiin peilaten. Nämä ovat ihmisen vahvuuksia.
MIKÄ ON INHIMILLISYYDEN MANIFESTI?
Meillä kaikilla on tarve kokea empatiaa, arvostusta ja kunnioitusta. Uskomme Värväämössä, että tulevaisuuden työelämässä inhimillisyys on suurinta valuuttaa. Inhimillisesti toimiva yritys pärjää, sillä siellä ihmiset haluavat työskennellä. Haluamme myös itse tallettaa tätä rahaa pankkiin, siksi kirjoitimme koko porukan voimin inhimillisyyden manifestin. Se on niin sisäinen ohjeistus siitä, miten haluamme toisiamme työpaikalla kohdella, toimiston sääntöpumaska, mutta se on myös julkilausumamme siitä, millaista työelämää haluamme luoda ja millaisten asioiden eteen teemme töitä.
Paradoksaalista tässä on, että tämä työ ei valmistu koskaan. Aika ajoin sorrumme siihen, että unohdamme ihmisen. Joskus painotamme työssä prosessin tehokkuutta. Toisinaan taas vaakakupissa painaa viivan alle jäävä tulos. Tällöinkään emme halua unohtaa ihmistä. Niin elämässä kuin työelämässä jokaiselle ei joka hetkessä käy parhain päin. Vähintä, mitä voimme tehdä, on olla toiselle ihminen. Voimme kuunnella. Voimme kysyä. Voimme koittaa ymmärtää ja auttaa.
Tämä manifesti on luotu yhteistuumin reilun 30 värväämöläisen voimin. Se sisältää kymmenen kiteytystä, mitä inhimillisyys meille töissämme tarkoittaa. Kuorrutimme manifestin myös kymmenellä omakohtaisella ajatuksella, joissa värväämöläiset avaavat manifestin pointtien merkitystä itselleen.
INHIMILLISYYDEN MANIFESTI
- Älä ole kakkapää – eli muistan kohteliaisuuden, anteeksipyytämisen ja keskinäisen kunnioituksen merkityksen.
- Asiat on just niin kun ne on – eli olen rehellinen enkä väritä asioita kauniimmaksi tai peittele totuutta.
- Laita se puhelin hiljaa – eli olen aidosti läsnä, kuuntelen ja annan toiselle ihmiselle aikaa.
- Kaikki on erilaisia (ja hyvä niin) – eli uskallan olla erilainen ja arvostan erilaisuutta myös muissa.
- Minä osaan, sinä osaat, me osaamme – eli tunnen arvostusta omaa työtä, toisten työtä ja työyhteisöäni kohtaan.
- Aina on aikaa kahville ja rähmäpullalle – eli panostan ihmisten kohtaamisiin kahvin tarjoamisesta kuulumisten vaihtoon.
- Käsi pystyyn virheen merkiksi – eli myönnän virheeni ja keskeneräisyyteni, enkä tuomitse muitakaan epäonnistumisista.
- Maailma on kaunis ja hyvä elää – eli luotan ihmisten sanaan ja positiivisiin aikomuksiin.
- Samassa liemessä vaikka eri hommissa – eli haluan asettua työntekijöidemme asemaan ja auttaa heitä kaikin tavoin.
- Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään – eli ymmärrän, että Värväämö ei ole “me ja tekijät”, vaan olemme kaikki samaa porukkaa ja toisiamme varten.
Katso alta myös hiukkasen komeampi versio manifestista, jollaisen voi löytää myös Värväämön toimistojen seiniltä.
Inhimillisemmän työelämän puolesta,
värväämöläiset