Pohditko yrittäjyyden aloittamista palkkatyön ohella?

Helpoin tapa kokeilla yrittäjyyttä on aloittaa se palkkatyön rinnalla, jolloin riskit yrittäjyyteen jäävät pienemmäksi. Palkkatyössä saat varman ansiotulon ja näin ollen yrittäjänä ei tarvitse stressata ansioiden saamista ja voit keskittyä rauhassa mm. asiakashankintaan. Joillakin aloilla voi olla haastavampi toteuttaa yrittäjyyttä palkkatyön ohella, mikä kannattaa ottaa huomioon.  Kannattaa muistaa pari asiaa ennen kuin aloitat yrittäjyyttä palkkatyön rinnalla.

Palkkatyö ja yrittäjyys

Aloittaessasi yrittäjyyttä palkkatyön ohella tulee ottaa huomioon, ettei tekemäsi työ yrittäjänä ole kilpailevaa toimintaa tai ristiriidassa työpaikkasi kanssa. Yrittäjyyden alkuvaiheessa kannattaa ottaa asiasta puheeksi työnantajasi kanssa ja varmistaa, että se sopii myös heille. Avoimuus tässä asiassa kannattaa, sillä se estää ristiriitojen syntymisen.

Tämä vaihe on sellainen, mikä saatetaan ohittaa ja alkuinnostuksessa tehdä asioita huomioimatta vaikutuksia työnantajaan (etenkin jos yrittäjyys liittyy jollakin tavalla palkkatyöhösi).

Mikä yritysmuoto on sopivin?

Ennen yrittäjyyden aloittamista oikean yritysmuodon valitseminen on tärkeää. Helpoimmat yritysmuodot ovat toiminimi ja kevytyrittäjyys. Kannattaa miettiä tarkkaan mikä yhtiömuoto sopii sinulle parhaiten. Jos haluat työskennellä yksin, esittelemme seuraavassa kappaleessa toiminimeä ja kevytyrittäjyyttä.

Toiminimiyrittäjyydessä riittää jopa yksinkertainen kirjanpito ja voit laittaa hankintoja verovähennyksiin mm. tietokone, työkalut, markkinointikulut, ohjelmistot, verkkopalvelut ja työhuonevähennyksen. Jos kirjanpitoa ei halua itse tehdä, voi siihen palkata kirjanpitäjän sen hoitamaan.  Toiminimiyrittäjä tarvitsee myös asiakkaiden laskutukseen keinot riippuen minkä tyyppinen on liiketoiminta, esimerkiksi laskutuspalvelun, yleiset maksutavat, tai verkkomaksuun liittyvät tavat ja näihin tulee varautua maksamaan kiinteästi. Kun toiminimiyrittäjänä ollessasi liikevaihtosi on alle 10 000 € vuodessa, voit myydä/laskuttaa työsi ilman arvonlisäveroa (useimmiten alv. 24%). Arvonlisäveroton myynti on isoin etu toiminimiyrittäjyydessä, jos toiminta on pientä.

Myydessäsi pelkästään palveluja tai työpanosta on kevytyrittäjyys helpoin tie aloittaa yrittäminen. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen vaatii vain liittymisen palveluun ja voit heti aloittaa työsi laskuttamisen palvelun kautta. Kevytyrittäjäpalvelu huolehtii puolestasi verojen maksamisen ja muut velvoitteet, jolloin saat palkkiosi nettona tilille. Erikseen sinulla ei ole kirjanpitovelvollisuutta ja kevytyrittäjyydessä maksat palvelusta vasta sitten kun on laskutettavaa työtä. Kevytyrittäjien laskutuspalvelun kautta onnistuu yleensä vain laskutus asiakkaille. Toimiessasi kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta (eli omaa yritystä) laskulle tulee pääasiallisesti lisätä myös arvonlisävero. Tutustu kevytyrittäjän arvonlisäveron laskutukseen.

Toiminimi Kevytyrittäjyys
+ Voit vähentää verotuksessa paljon hankintoja + 15 000 euron raja arvonlisäverottoman työn myymiseen + Riittää monesti yksinkertainen kirjanpito + Maksat helppoudesta ja tarpeesi mukaan (vasta laskustasi otetaan palvelumaksu) + Ei kirjanpitovelvollisuutta + Liittymisen jälkeen voit heti laskuttaa työsi + Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa veroasiat puolestasi ja muut maksut

Jos tavoite on kasvattaa yritystä ja saat samalla kumppaneita mukaan, niin osakeyhtiö voi olla se oikea yhtiömuoto sinulle. Voit kuitenkin myöhemmin vaihtaa yritysmuotoa osakeyhtiöön tai muuhun, jos tilanne tulee vastaan.

Muista oma veroprosenttisi

Saadessasi ansiotuloja palkkatyöstä ja yrittäjänä, vaikuttaa se ansiotuloveroon (eli oman verokortin veroprosenttiisi). Tulot yrittäjänä ja palkkatyössä ollessa lasketaan yhteen verokortillesi. Jos sinulla on yrittäjyyteen liittyviä hankintoja, joita pystyt vähentämään yrityksen menoihin – vähennetään ne verotettavasta ansiotulosta.

YEL-velvollisuus koskee kaikkia yrittäjiä

Ollessasi päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä olet myös YEL-velvollinen, jos YEL-työtulon raja ylittyy 12 kuukauden aikana. YEL-vakuutus (yrittäjän eläkevakuutus) on lakisääteinen ja se tulee hankkia viimeistään, kun työtuloraja täyttyy. YEL-työtuloraja vaihtelee vuosittain, voit käydä tarkistamassa sen eläkevakuutusyhtiön sivuilta.

Starttiraha ja sivutoiminen yrittäjä

Starttirahan voi saada ainoastaan, kun yrittäjyys on päätoimista. Sivutoimiseen yritystoimintaan ei voi saada starttirahaa. Jos yrittäjyys on muuttumassa kuitenkin päätoimiseksi, kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon starttirahan saamiseksi. Huomioithan, että starttiraha saaminen katsotaan aina tapauskohtaisesti.

Onko kevytyrittäjyys enemmän sinun juttusi?

Laskutuspalvelu Pooli hoitaa puolestasi veroasiat ja muun taloushallinnon työt. Sinulle jää enemmän aikaa asiakashankintaan ja varsinaisen yrittäjätyön tekemiseen. Liittyminen palveluun on täysin ilmaista ja ei velvoita sinua mihinkään. Valitse kevytyrittäjyys kun haluat huolettomuutta.